måndag, april 21, 2008

Björklund vill ha kortare utbildning för yrkeslärare

Läser på DNs debattsida att utbildningsministern lägger fram ett förslag om att korta lärarhögskolans utbildning för yrkeslärare. För att använda ett Gert Fylking-begrepp: "Äntligen!"

Det ärealistiskt att tro att t.ex. duktiga kockar och kösmästare, som i medelåldern tänker sig "dra sig tillbaka" från krogkökets slammer men samtidigt ge något tillbaka till en så givande branch genom att jobba på restaurangskola tänker sätta sig tre till tre och ett halvt år i skolbänken igen. Att ens be dem att göra så är att spotta yrkeskunnigt folk i ansiktet, tycker jag.

"Jo - du vet - din erfarenhet... Den betyder ingenting, för du har inte läst tre år på högskola..."

Nej - fram för kortandet av yrkeslärarutbildningar! Koppla in branchen i rekryteringsprocessen, så att vi får vara med och rekommendera våra gamla duktiga köksmästare och pedagogiska kockelevhandledare till restaurangskolornas olika utbildningar! Låt alla kök som tar emot kökselever bli utvärderade av respektive skola och elev för att hitta goda förebilder i branchen, och se sedan till att höja lönen på yrkeslärare så att det kan vara ekonomiskt intressant för folk i köksbranchen att faktiskt byta arbetsplats.

Då kan vi snart faktiskt få en yrkesutbildning värd namnet.

1 kommentar:

Jessika sa...

Jag har hur många högskolepoäng som helst, vilket syns inte minst på mins studielån, men det har visat sig tid efter annan att man ine kan sparka ut alla utan utbildning och ersätta dem med utbildning utan att kaos följer. Erfarenhet betyder, som du skriver, minst lika mycket. Och jag är beteendevetare som har jobbat mycket med människor. Samma beteendevetare kan visa sig passa bättre att ja,man ska i varje fall inte ha den i möblerade rum i varje fall.
Man kan studera in det mest rent mekaniskt, att ha fallenhet för något är något annat.