tisdag, april 07, 2009

Vad skriver du på, då, Jesper?

Några av Er vet det redan, men för någon kanske det är en överraskning. Att jag skriver. Mest skriver jag faktiskt - även när jag inte bloggar - om mat. Jag skriver små artiklar och faktiskt sedan en tid krönikor för en facktidning om mat

När man berättar att man skriver något får jag nästan alltid motfrågan: "Men vad skriver du då?" och svaret är "lite allt möjligt". Just nu håller jag på med två böcker som jag hoppas akll bli klara kanske det här året; dels en bok med anekdoter, skrönor och roliga berättelser från "bakom kulisserna" i några kök jag jobbat, dels en uppföljare på Mums.

Inget av de här projekten är komna speciellt långt, eller är speciellt spännande kan jag tänka, annat än för de absolut allra närmast sörjanse, men så läste jag, efter ett tips hos MackanXtremeCreator att det var schysst (och nyttigt) att faktiskt dela med sig av det man skriver till sina läsare, så:

Well - om någon av Er är intressearde av att kolla in recepten från "Pasta"-kapitlet i "nya boken" (som förresten ännu inte har något namn - kom gärna med några förslag) så kan ni kolla in det - antingen på bloggen eller - här. Återkom gärna med kommentarer, feedback, använd gärna recepten om ni vill och provlaga. Kort sagt - gör vad ni vill med det, men skriv gärna varifrån ni fått tag på det om ni tänker använda det själva.

13 kommentarer:

Patrik sa...

Tjoho.

Ett par korta reflektioner (innan jag nu har givit mig i kast med att provlaga något)

1. Recepten går från att vara hur organiserade som helst enligt punkt-form till att vara sitta ihop i en mening vilket gör de lite svårt att följa med.
2. Vore roligt o intressant och ha ett litet "Så här gör du pasta"-recept inslängt också då det på ett par ställen nämns vikten av att göra saker från grunden, så varför inte göra pasta från grunden (slow-food-varianten?)
3. Bilderna är bra och det blir personligt med "vassegod och ät" kommentarer.

För övrigt kanske de här vore ngt för dig?
www.clubchoklad.se?

/P

Jesper sa...

Patrik: Tack för dina synpunkter. Keep 'em coming.

Anonym sa...

"Koka makaroner.
Stek rubbet, utom mozarella och oliver, i en stekpanna. Rör om lite då och då.
Vänd i mozarella och oliver precis före servering"

Ska man steka makaronerna också?

Nä, jag är inte spydig - men om man antar att läsaren behöver hjälp för att inse att man kan piffa upp "makaroner och köttbullar" med grönsaker och ost bör man kanske vara övertydlig?

(För övrigt är det gott att steka redan kokt pasta, kort tid på hög värme ifall du mot förmodan inte testat. Har svårt att se makaroner "överleva" den tid det tar innan köttbullarna är genomvarma.)

Jesper sa...

MrArboc: Bra tips att steka pasta - jo jag gillar det också. Och tack för att du pekar ut när man missar. Ibland är sakerna så självklart för en själv... Du hajar.

Tack, i alla fall.

Anonym sa...

Bara kul att få "betala tillbaka" för alla de små tips jag hittat här!

Patrik sa...

4. Du saknar portionsstorlek på ett par recept vilket kan få folk att inte testa det.
5. En del recept är 2 portioner och en del är 4:a portioner (vilket känns som std mått av något slag, troligen för singlar och barnfamiljer?)
Varför inte dela kapitlet på 2 delar alt på 2 böcker? En för singlar eller par (2 port) och en för barnfamiljer (4 port).
6. Oki, vi har den arge snickaren, den nakne kocken och så vidare men var får vi in dig någonstans?
Den dagisvänlige kocken?
Den halvblinde kocken?
Den nyopererade kocken?
7. Vilket leder oss osökt in på att du borde kunna skriva en kockbok för folk som har nedsatt seende en stund.. Vad kan du göra utan att ha full syn?

Oki, jag inser att de sista två kanske inte hör till receptbiten men ändå..

Keep commin!

/P

Anonym sa...

Tycker om recepten !! Men har en del synpunkter om bilderna på maten....Dom bilder som är bra är dom till Risino-otto m Räkor o Avokado och Snabb Veg Pasta. Dom blir man hungrig o matlagningssugen av...Men många av dom andra bilderna har för dåligt ljus ( rikta en spot på dom !!) Och eftersom kycklingfärs i sej inte ser så kul ut kanske du skulle pryda den bilden med dom råvaror som ingår i rätten...Runt den färdiga rätten !! Tight kring tallriken i grupper...

Bild-freaket Reneé

Eva sa...

Som kock vet jag hur fruktansvärt svårt det är att skriva recept så att de går att användas av någon som inte är så hemma i kök. All heder åt dej för att du inte låter det stoppa dej!!
Sedan är det väldigt bra råd du får här med portionsstorlekarna, och fotona. En sak jag kom att tänka på (när du nu vänder dej till människor som inte är så vana?) Varför inte genomföra konceptet med en 'näve', två 'nypor', en 'dutt', tre 'stänk' osv. Det kräver att du går igenom recepten med en person av normal-standardsize - men det skulle verkligen ge boken en egen nisch!?!

Jesper sa...

Eva: Riktigt bra tanke. Tack så jättemycket!

Patrik: Tack för vidare input. Tänker på det.

Renée. Bra kommentarer om bilderna.

Stormhierta sa...

För det första, kul att se att våra tips har inspirerat dig till att dela med dig av din uppkommande bok. Förhoppningsvis ser du redan av fördelarna! :) De hjälpsamma individerna ovan verkar ju definitivt ha kommit med bra idéer.

Sen måste jag berätta att ditt exempel-kapitel har inspirerat min fru att börja skriva på sin egen kokbok, vilket är enormt kul att se! Så jag får tacka, å hennes vägnar, för bra inspiration!

Jesper sa...

Stormhierta: Oh vad roligt! Vad skoj att jag kan inspirera lite! Riktigt, riktigt kul.

Stormhierta sa...

Hejsan Jesper! Faktum är att min fru, med lite stöd från mig, har tagit steget ut att inte bara arbeta på en kokbok numera, utan tack vare dig börjat blogga lite smått om mat och South Beach-metoden på http://smartmat.wordpress.com - skulle vara kul att höra vad du tycker om recepten och upplägget! :D

Jesper sa...

Stormhierta: Det här kommer jag att tipsa om här på bloggen framöver. Kul att se!