måndag, april 13, 2009

I påskägget: ett påskägg för att koka påskägg!Fick av mina föräldrar ett påskägg härom veckan, innan de åkte till skåne. Kul. Med i påskpresentpaketet (som också innehöll pata negra-skinka och lite annat smått och gott!) fanns det här lilla "ägget", vilket egentligen är till för att koka ägg, i microvågsugnen.

Tanken är att själva toppen på äggen skruvas av, man knäcker ned ett ägg i det, pickar hål på gulan med något, som typ en gaffel, stänker i lite vatten i ägget och så kör man det i micron, för att få "det perfekta frukostägget" som det står i manualen - och på bara 30 sekunder.

Jag skall säga det med en gång. Det låter nästan för bra för att vara sant. Och det är det. Eller i alla fall hemma hos mig. Jag har en microvågsugn som är kanske 10 år, men som fungerar alldeles utmärkt. Den har emellertid sådana där vred som timer-inställningar, vilket gör att "30 sekunder" blir en VÄLDIGT flytande tipdpunkt. Dessutom är uteffekten på min micro 500 watt, att jämföras med moderna, 700 watt eller tillochmed 900 watt. Det gör att ägg i min micro - helt logiskt - tar längre tid än 30 sekunder? Hur lång? Jag vet inte riktigt. "Det perfekta frukostägget" har hittills inte matrialiserat sig i mitt lilla plastägg. Än.

På cirka 45 sekunder ser mitt ägg ut såhär - ungefär som ett pocherat ägg. Vid "nästan 50 sekunder" låter ägget "PLOPP", pyser ut äggvita genom ventilationshålen på toppen, och innanmätet har förvandlats till något som närmast liknar "biffen" på en "egg McMuffin" på McDonald´s - fast torrare och mer grågult.

Jag har alltså lite mer experimenterande framför mig innan jag får till "det perfekta frukostägget". Och funderar fram tills jag lyckats på om det - eftersom ägget ser ut som det gör - är "McDonald's-minuter" man räknat i för att få fram koktiden? :-)

4 kommentarer:

pipopp sa...

Vi hade en sådan där manick. Den åkte i grovsoporna vid senaste storrensningen.
Det går nämligen utmärkt att ta en vanlig kaffekopp, ha i en msk vatten och så ägget utan skal. Stick gulan med en tandpetare eller något vasst. Lägg på ett lock - kanske undertallriken till kaffekoppen eller lite plastfolie.

Mickra på ganska hög effekt i 20 sekunder - kolla om det är lagom. Om inte - mikra 20 sekunder igen. Gör så tills det är lagom kokt.
Ja, det blir ett poscherat ägg. Men det är ju supergott som snabbmat när man är ensam hemma. Häll av vattnet, lägg i en klick smör och salt, simsalabim, äggröra för en, om man så vill.

Jesper sa...

Pipopp: Skall testa det. Tack för tipset.

sussi sa...

såg vidrigt ut. Men är det inte lättare att bara koka i en kastrull på spisen?

Jesper sa...

Sussi: Jo, enklare. Men det går fortare i det där plastägget. Och nej - det är inte lika gott som ett "riktigt" kokt ägg. Men ibland får det gå fort, när man skall upp tidigt och jobba! :-)