söndag, februari 17, 2008

Är det nörderi bara för att man lägger hundratals kronor på choklad?

Tillåt mig börja så här: Jag är inte immun mot tjuskraften hos alkoholhaltiga drycker. Jag kan faktiskt såpass mycket om vin att jag förstår att jag inget kan, men har trots det druckit en inte föraktlig skvätt vin i min dag.

I TV får man ideligen förslag om viner. Bengt Fritjofsson och andra gör sitt bästa för att upplysa oss konsumenter om vilka viner som är bra till vad och vad som är bra produkter i respektive prisklass. All heder åt Er!

Men så snackar jag med några kompisar - som dricker vin - och under samtalets gång kommer det fram att de tycker jag är lite nördig. Jag har just lagt ett par hundralappar på en god hallonbalsamvinäger och en god tryffelolja. Samma kompisar har precis lagt ungefär dubbelt så mycket pengar som jag på vin till fredagens middag med grannar.

Så - nu undrar jag - är det bara min skruvade logik som tycker att det är helt ok att liksom snöa in på andra smakämnen och upplevelser lika mycket som vin? Att det liksom är helt ok att lägga ett par hundra i veckan på... choklad? Eller lagrad balsamvinäger eller olivoljor? Eller.... vadsomhelst... vaniljglass?

Tänk om alla gjorde som DN på stan och hade en chokladguide bredvid vintipsen. Och tänk om de hade det VARJE vecka? Eller varför inte en guide om goda balsamvinägrar?

När jag snackar om sådant här med mina vänner brukar de se snett på mig och muttra något i stil med "men... det är ju inte samma sak! Vin är ju... [sätt in ord som 'kultur', 'historia', 'delar av vårt kollektiva arv' eller det lite mer nobbiga 'mer komplext' här]". Är det verkligen så? Är det bara jag som är nördig?

6 kommentarer:

Den gamle kaptenen sa...

Nej det är inte bara du som är nördig. Choklad, balsamvinäger, semlor och vin är samtliga värda att satsa några kronor på, kanske dock inte samtidigt. Under många år var jag torrlagd men numer njuter jag även av vin.

landonius sa...

Om man skiljer sig från mängden, blir man betraktad som nörd. Jag menar hur nördg det är att samla på tomtenissar, eller falla i trans över en perfekt slipning av favoritkniven?
Hade tillräcklig många efterlyst nya smaker på choklad, så hade vi guiden redan!

landonius sa...

För resten har du gissat på Matälskarens "nötter"?

emma sa...

Nä det är inte nördigt. Det är inte bara vin som är en del av vårt "kulturarv" och gillar man att lägga pengarna på annat så bör man göra det.

Rebecca sa...

Det är inte nördigt! Trots att jag är student lägger jag vartenda öre på bra råvaror, framförallt choklad och bröd. Ätbara saker är ju livets njutning!

Jesper sa...

Oj! Roligt att så många är engagerade!

Den gamla kaptenen: *noterar friskt* Inte semlor till rödvin (toppat med vinäger) då? :-) Bra tips! :-)

För övrigt håller jag med dig, men det visste du ju redan, efter att ha läst min bloggpost! :-)

Landonius: Först - som svar på din fråga - nej, jag har inte gissat. Jag brukar kolla in matälskaren dagligen, men den här veckan har jag inte varit med i tävlingen, faktiskt. Det är annars en mycket trevlig blogg!

Förresten - jag faller också i trans när man får till slipningen av favviskniven. Nuförtiden har jag emellertid svårt att utse en definitiv sådan! :-)

Emma: Mmm. Och det gör man... :-)

Rebecca: Det låter sunt, tycker jag! Fortsätt så!