onsdag, februari 27, 2008

Datummärkning

Hade igår en diskussion med min fantastiska chef om datummärkning av livsmedel och berättade då inte följande historia:

En dag då jag får varor håller jag på att plocka in mjölken i kylskåpet. Jag får ju varor en gång i veckan och en datummäkning på mjölk är precis en vecka. Eftersom jag inte vet när på dagen min mjölk skall komma och det vore tråkigt att bara servera vatten till maten brukar jag beställa mjölk även till "den sjunde dagen", så att säga. Den mjölken "missar" alltså på datumet med en dag (eller några timmar - hur man nu vill se det, det är ju liksom samma datum hela dagen).

En kollega ser att jag plockar in andra varor och hämtar tio liter mjölk ut kylen som sedan hälls ut i vasken.

Jag: "Vad gör du?"
Kollegan: "Jag häller ut mjölken... Den är gammal."
Jag: "Nej."
K: "Jo, datumet har gått ut..."
J: "Ja, det gick ut för några timmar sedan, tror du mjölken kan klockan...?"
K: "Men - så gör jag alltid hemma..."
J: "Hmm. Här kostar mjölk pengar. Mina pengar. Pengar som är min budget. Hur skall vi göra nästa vecka när mjölken är slut på leveransdagen, för att vi hällt ut tio liter oöppnad mjölk? Tio liter som är precis vad det går åt på lunchen?"
K: "Nej -. Ser man det så... Fast det är faktiskt FARLIGT att dricka gammal mjölk... Man kan bli sjuk..."

I diskussionen med chefen enas vi om att det norska systemet där det inte står "bäst före" utan det lite mer eleganta "mindst holdbar til" är bättre. Det signallerar att varan är ok, även om det diffar på ett par timmar...

Hur gör du? Häller du ut oöppnad mjölk morgonen efter att 'datumet gått ut'?

16 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Man använder lukt och smak sinnena.
Te minste houdbar tot som det står i NL.

Anna sa...

No way. Lätt surnad grädde är för övrigt prima att använda i våffelsmet.

kallskänkan sa...

Herregud, en utskällning är vad din kollega ska ha. Oöppnad mjölk klarar sig minst två dagar efter bästföredatumet.

Maria sa...

Men herregud! Klart man luktar och smakar innan man häller ut. Bäst före är mer en rekommendation än en faktisk sanning i mina ögon och en oöppnad förpackning klarar sig oftast betydligt längre.

Tony sa...

Jag står beredd vid kylen exakt 07.00 för att ta ut den mat som går ut det datumet. Speciellt mjölk.

Eller gör jag? :P

Frukostflingan sa...

Haha, jag gör pannkaka av sådan mjölk! Det gillar både jag och hunden!

Örjan sa...

Skilj mellan bäst före (som för mjölk) och sista förbrukningsdag.

Öppna bifogade länk (och skriv ut) från SLV och få stöd för Din uppfattning.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=21081&epslanguage=SV

Ett gammalt husmorstrix om mjölk el grädde surnat.
Häll lite i varmt kaffe eller te.
Är det "övergånget" kommer drycken att "flockas".

Gammal mjölk är mig veterligt ej farligt att dricka, dock smakar det inte positivt(neutralt uttryckt)

emma sa...

Nej, är det oöppnat så kastar jag det inte. Har det däremot stått öppnat några dagar så kan jag göra det. Använder endast mjölk till matlagning så det kan lätt bli så.

Malin sa...

Självklart använder jag näsa o mun till att avgöra saken, fast har den inte öppnats så gör jag inte ens det i det här fallet. Dock hällde jag faktiskt just ut en halvliter som stått öppnad sen förra veckan och var bäst före i måndags. Den som smakar får se!

Jesper sa...

Oj - vad många som skrivit! Kul med något som engagerar! Vill bara säga att det är HELT OK att tycka annorlunda än jag, även om jag ser att de flesta är inne på samma linje...

Örjan: Tack för länken.

Ni andra: Tack för Era åsikter och Ert engagemang! Fortsätt gärna debattera!

Örjan sa...

Ja utskriften från SLV är bra att ha tillgänglig i köket.

Den anger ju att matlagare får använda sitt omdöme,( även om det är i begränsade fall).

Tyvärr tror jag att många personer både privat och i restaurang/storkök är alltför indoktrinerade av begreppet "bäst före" och tolkar det som "ej hälsosamt" efter angivet datum.

Exempel
Bäst före på knäckebröd , flingor eller kaffe.
I dessa fall är ju datummärkningen en indikation på att att tillverkarna garanterar "optimal kvalitet?" till angivet datum
Efter utgånget datum kan kvaliteten ha försämrats, men vad är hälsorisken?

OK, en proffesionell matlagare servarar ändå inte urgammalt knäckebröd eller flingor.som kan tänkas smaka "gammalt". H*n är ju mån om att maten skall smaka gästen.

Andra exempel
Boursin (färskost)-efter utgånget datum. Är den hälsofarlig? - Tror jag inte-men den smakar helt annorlunda. Därför behov av "bäst-före märkning", och jag tror tillverkaren gärna angett det även om SLV ej så krävt.

Hårdost
Styckas/Vacpacks med max 4 veckor? till sista "bäst före".

Kommentar. Har Du haft gamla torkade ostskalkar i kylen som Du använt till gratinering/ostsoppa?
Hur gamla var de?

Jag är tacksam och glad när jag hittar vällagrad ost till rabatterat pris.
Perfekt till välsmakande gratänger.

Men jag är mycket noggrann med att inget vac-släppp skett, med risken för latant mögelangrepp.

(Ev aktivt mögelangrepp skärs bort med min 1 cm marginal)

Louise sa...

Hej. Är några dagar sen till det här inlägget, men ville bara säga att för mig är det självklart att lukta och smaka. Speciellt när det gäller mjölk. Om grädde hörde jag Carl-Jan Granqvist en gång säga att den var som bäst en vecka efter utgångsdatum. Om det stämmer vet jag inte, men jag luktar och smakar som sagt.
Däremot är jag grymt känslig när det gäller leverpastej. Den vill jag helst ska vara öppen högt tre max fyra dagar. Sedan får den en bismak som jag inte gillar, trots att det står på paketet att den håller fem-sju dagar efter öppning. Likadant är det med fetaost (den "riktiga" fetaosten, gjort på get/får-mjölk). Den klarar nästan bara två dagar, sedan är den inte lika god.

Jesper sa...

Louise: Ja - smaklökarna är ju oöverträffade verktyg i all slags "bäst-före-bedömning", även om de ibland signallerar både "före" och "efter" utsatt datum.

Tycker jag, då. :-)

Anonym sa...

Kul blogg du har!
Arbetar också som förskolekock och har samma mjölkproblem ibland.
Häller aldrig ur mjölk...ser jag att det finns mycket i kylen en fredag och den "går ut" på söndagen så slänger jag in den i frysen för att ta fram till grötkokning och pannakaka när situationen är tvärtom!
Givetvis serverar jag nyöppnad mjölk med gårdagens datum, modigt va?
Smakar och doftar den gott enligt mitt tycke så är den dösäker, haha!

Kommer att läsa denna blogg igen och sno lite tips av dig!!
hälsar Karin i köket

Jesper sa...

Karin i köket: Tack, och välkommen. Kul med "en till i båten".

Unknown sa...

Jag älskar ditt citat av chefen. Typisk "dumskalle-kommentar" förmodligen baserat på medias hype kring olika matförgiftningar och annat...?
Att se en siffra på en förpackning utan att ens bry sig om råvaran inuti är för mig helt bananas konstigt! Och dumdristigt.
Jag blir ledsen när människor gör så - tänk vad mycket jobb som ligger bakom dessa 10 liter helt drickbar mjölk!
Bönder som sliter som djur för att få ihop till brödfödan...
Om du nu är rädd för utgångsdatum och har mjölk som du inte tror du hinner komma dricka upp kan du göra yoghurt eller färskost på den och använda vasslen till brödbak.
Och till sist... Den som är rädd för datummärkning har nog inte tänkt på att denne förmodligen har ätit eller druckit "gammal" mat och gillat det också - t ex surdegsbröd, vin, kaffe, surkål, vinäger osv.
Det kallas fermentering och är enligt mig en av de bästa uppfinningar, har funnits i urminnes tider och vi lever ju än, eller hur?
Men vi har glömt bort att lita på våra sinnen och istället förlita oss på fabrikören - mycket dumdristigt, eller hur?