fredag, februari 08, 2008

Kåldolmar

Det har varit lite "finare" mat till lunchen på ekbacken idag: Kåldolmar med gräddsås och rårörda lingon.Det har varit kul, för det har OCKSÅ gått åt. Fastän nästan inga av barnen någonsin ens sett en kåldolme förr.

Den här veckan har alltså gått bra. Att lyckas laga mat fem dagar i rad utan att göra bort sig någon dag alls, utan lyckas pricka in "favvisar" fem av fem är jättekul. Och bra för självförtroendet. Jag känner mig väldigt stor och stark i köket! :-)

Nåväl - för att göra kåldolmar, dåra:

Du behöver:

2 Kg vitkål
500 g blandfärs (50/50)
4 ägg
2 gula lökar
1 dl grötris
2 dl grädde
Salt och peppar

Smör och sirap till stekning


Gör såhär:

Koka en "gröt" på grötris och grädde. Låt denna svalna.
Hacka löken riktigt ringt (brunoise).
Svetta löken i lite smör och salt, tills den blivit mjuk
Blanda färsen (risgröt, ägg, lök, salt och peppar)
Koka upp vatten, sätt en stekgaffel i torstocken på kålhuvudet, och lägg i kastrullen.
När bladen börjar mjukna, skär av ett i taget, rulla till fina dolmar, med ung. 1 msk färs i varje.
Bryn dolmarna med lite sirap i en varm ugn (220 g). Eller i panna, med lite smör.

Innan servering kan man brässera dolmarna något i bleck, med lite mörk oxbuljong.

Servera till potatis, eller potatispuré och med gräddsås.

Inga kommentarer: