lördag, juli 16, 2011

Ekonomi och ansjovis

Att jobba på restaurang är, förutom roligt och utvecklande också en ekonomisk realitet. Att ha restaurang är för ägaren ett sätt att tjäna pengar. Det är - bokstavligen - ens levebröd.

Det är på maten man tjänar stålarna. Att sälja käket. Att köpa in (ibland billiga) råvaror, förädla dem och sälja dem för mer än vad de kostat i inköp och processning. Det är liksom det det går ut på.

Man försöker att i det längsta därför göra slut på ändar, kanter och skalkar av allt, i ett professionellt kök. Ingenting slängs. Det gäller att ta till vara på allt. Och försöka sälja det. På något sätt.

- Den här veckan har jag bl.a. gjort en och annan sallad med räkor och kokt ägg. Jättegott. Men jag har fått några kokta ägg över.

- Jag har också serverat den där rimmade laxen, och några andra rätter, med färskpotatis. Jättegott, men det blir alltid några potatisar över, efter lunchservisen. Och dill, som jag garnerat laxtallrikarna med.

- Varje dag har jag röd lök och andra grönsaker kvar efter att ha gjort i ordning några sallader.

Hmm. Vad göra?

Jag gör givetvis min absoluta förrättsfavorit - något jag skrivit om många gånger tidigare här på bloggen. Jag tillsätter helt enkelt ansjovis i mina rester och gör en gubbröra. Så kan vi sälja den, på en skiva kavring.

--

Gubbröra (som den blev på jobbet):

10 små färskpotatisar
4 st ägg
2 röda lökar
40 g grovt hackad dill
50 g smör
4 st ansjoviskryddade sillfiléer

Smält smöret, och låt det svalna något
Tärna allt i små vackra bitar
Rör ihop försiktigt

Servera på kavring.

5 kommentarer:

Kalle Kock sa...

Gubbröra är jättegott. Och bra för ekonomin. Och så passar det ju för en gammal gubbe som dig. :-D

annapanna sa...

Jag gillar inte gubbröra alls men det kanske går att servera till kunder? Går det inte att göra någon sallad med potatis och ägg?

Jesper sa...

Kalle Kock: Precis! :-) Gubbröra är en riktig favorit. Finns det på menyn någonstans beställer jag det nästan tvångsmässigt. Och en öl.

Annapanna: Det går säkert. Om man har fantasi eller så. Eller så gör man som jag - som är mer gubbe än du - gubbröra. :-) Vet att du inte gillar ansjovis, men nu FINNS det faktiskt folk som gör det. Och dem kan man sälja gubbröra till. På kavring. Så det så! :-)

fru P sa...

Love it! Jag skulle köpa, och äta, den direkt ur rostfria bunken. Jag tar med egen sked!

Jesper sa...

Fru P: Ja, det är väldigt, väldigt gott. Och nuförtiden är det ju inte många som gör det på restaurang längre, så vi sålde faktiskt väldigt bra av det. Det var populärt.