söndag, juli 24, 2011

Hembyggt bjudfika

Frk. W och alla pojkar kom hem till stockholm igår, äntligen. Idag har jag jobbat några timmar, och livet är så att säga tillbaka i "vanliga gängor".

Småkillarna hade med sig röda krusbär igår, som de ville göra något med idag. Och idag hade en av dem med sig en kompis från gården upp. Det blev att försöka komma på något att göra med krusbären. Som dessutom inte tog hela eftermiddagen i anspråk, då kompisen skulle hem inom en timma. Det blev att - för killarna - välja mellan att baka krusbärspaj eller koka krusbärssaft. Det blev krusbärssaft.

8 dl krusbär
5 dl socker
2 l vatten
kokas ihop ordentligt i 40 minuter
Bären passeras lätt med träslev ned i avkoket.
Saften får stå och svalna tills den kan stå på kylning, i t.ex. frysen, för att bli drickkall.
Smaka av saften med lite citronsaft och sockerlag.

Men bara saft gör ju inget fika. Hade ju dessutom tänkt att baka paj, själv, ifall jag fått välja vad vi skulle göra med bären. Men vi hade några äpplen som låg och blev över i fruktskålen, så det fick bli en (som vanligt) lite improviserad fransk äppelpaj. Och hemslagen vaniljsås:


Fransk äppelpaj (Enligt dagens orminge-franska originalrecept) :-)

Pajskal:

300 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
2 dl krossade corn flakes eller havregryn (jag tor corn flakes)
½ dl potatismjöl
1 ägg

Blanda ihop alla ingredienser till en smulig mördeg, låt den ligga och vila ett tag i kylskåp, medan du tar hand om äpplena

2 st mellanstora äpplen kärnas ur och skivas.

Nu är det dags att lägga ihop pajen!

Du behöver:
Pajskalet
Äpplena
lite mer smör (kanske 50-100g?)
½ dl socker
1 tsk torkad malen ingefära
1 tsk malen kanel

Förvärm ugnen till 200 grader
Tryck ut pajskalet jämt i en pajform
Förgrädda skalet lite i ugnen, i kanske 10-15 minuter Smöret kommer att ha börjat smälta i pajdegen och den "svettas" och börjar bli gyllenbrun
Nu, lägg i äppelklyftorna i ett vackert mönster. Pudra äpplena med sockret och kryddorna och hyvla sedan smöret över.
Grädda pajen i ugnen i c:a 20 minuter.
Ta ut och låt svalna ordentligt innan du äter det. Smält socker är ungefär som vulkanisk lava - inget vidare att ta i eller stoppa i munnen förrän det svalnat!

Bon Appetit!


Men på bilden syns ju okcå vaniljsås, säger du. Givetvis - en äppelpaj eller kaka är inte komplett utan vaniljsås. Dagens vaniljsås gjorde jag såhär:

4 äggulor
5 dl mjölk
½ dl socker
2 dl potatismjöl
Får sjuda ihop under vispning till en krämig sås.

Såsen tas från spisen och när den börjar svalna smaksättes den med vaniljsocker efter behag (det tar typ 1-2 msk att få bra smak på den).

--

Och vi hann alla fika, innan det var dags för kompisen att gå hem. Ett litet hembyggt bjudfika.

5 kommentarer:

pella sa...

Du dillar om att du inte kan få till det när det gälller bakning...men denna franska äppelpaj var fantastiskt god, den lixom smälte i munnen....Kärlek..till dig och allt gott du lagar och bakar...

Linn sa...

vad gott och mysigt det ser ut! Förresten, har du slutat i hammarby sjöstad?

Kalle kock sa...

Ser jättegott ut!

Malin sa...

Kul att du börjat blogga igen Jesper!
Upptäckte det när jag sökte efter det gamla receptet på "Ett slags curry-remoulad" :)

Hoppas att allt är bra med dig!

Kram

Jesper sa...

Pella: Tack. Jo, den är bra!

Linn: Det var jättemysigt. Ja, slutade där i juni. Jobbar på stationshuset i saltsjöbaden nu ett tag och kommer sen att byta arbetsgivare igen, till hösten.

Kalle Kock: Det var fantastiskt. Och roligt att se att en kollega läser bloggen!

Malin: Tack. Och allt är bra. Är precis i slutet av min semester nu - börjar jobba igen på måndag - och mår toppen. Kul att du läser här, ibland, fortfarande. Många varma kramar.