lördag, juli 09, 2011

Om salt

Läser under sektionen "perspektiv" i SvD idag Inger Atterstams artikel "Ingen vill betala för sanningen om salt".

Där ifrågasätts sambandet mellan saltintag och högt blodtryck. Det finns nämligen (många och dyra, och ofta av läkemedelsföretag som tillverkar blodtrycksmediciner betalda) undersökningar som bevisar att det saltintag vi har idag är för högt och således leder till ett för högt blodtryck. Ett blodtryck som bara kan komma till rätta med genom att minska just saltintaget, och använda företagens (som betalat för undersökningen) mediciner.

Läkemedelsföretagen använder också de här undersökningarna för att trycka på läkare (genom att finansiera delar av deras forskning inom området, t.ex.) som i sin tur gärna publicerar just information om det här om och om igen. Information som till sist hamnar inom myndigheter som livsmedelsverket och socialstyrelsen och får dem att ändra rekommendationer för dagligt intag.

Till exempel.

Det här har också gjort att t.ex. livsmedelsindustrin tar till sig en del av informationen. Var på ett seminatium för ett tag sedan hos campbells/bong och hörde på hur de arbetar med sin produktutveckling. Där har man jobbat väldigt målmedvetet och nu tagit bort smakförstärkare (äntligen) ur sina fonder och - håller man på med - succecivt minska salthalten.

Nåväl.

Jag läser vidare i artikeln:

Det som nu hänt är att en grupp brittiska forskare inom det som kallas Cochranenätverket utvärderat sju studier av saltminskning och påverkan på hjärtinfarkt och stroke.

Ingen effekt slår de fast. Ett tungt vägande besked menar många eftersom Cochrane har ett grundmurat gott rykte.

Inga säkra bevis alls, svarar Mattias Aurell, svensk förkämpe för saltteorierna.

Alla är eniga om att det behövs större studier, med sådär 18000 deltagare, för att få avgörande svar. Men vem ska betala dem? Svaret är enkelt: ingen. Det vet alla också.


Det ligger liksom inte i någons intresse att motbevisa läkemedelsföretagen, eller livsmedelsbranchen. Och ingen har pengarna.

Nu säger jag inte att det inte finns ett samband mellan salt och blodtryck. Jag vet helt enkelt inte. Och ingen verkar ha råd att ta reda på det, på riktigt.

Därför tyckte jag att rubriken till artikeln i SvD var så bra. För så känns det.

2 kommentarer:

Daniel Brahneborg sa...

Enligt en bekant som jobbar som sjukgymnast så ger ett större saltintag ett mätbart högre blodtryck. Däremot är skillnaden så liten att den inte spelar någon roll. Det är ju inte blodtrycket i sig som är ett problem, utan huruvida man dör eller får allvarliga problem av det. Blodtrycket i sig är ju bara en siffra.

Samma problem är det ju med fettintag och kolesterolnivåer, något jag som lchf-are får höra om då och då. Läkemedelsföretagen är de enda med pengar, och de vill bara visa att det är farligt och kräver att man äter deras mediciner. Då är det svårt att nå fram till någon objektiv sanning.

Jesper sa...

Daniel Brahneborg: Precis.