fredag, juli 22, 2011

Ät upp vad du tagit till dig! Annars blir det ingen dessert!

Ja, sådär har jag faktiskt, under svaga stunder skrikit på mina barn också. Att de skall äta upp maten. Att om de inte orkar äta maten orkar de heller inte desserten. Ni vet? Sådär tjatade säkert mina föräldrar på mig också (även om jag faktiskt inte minns det, men jag antar att det var så, precis som för i princip alla andra människor?), och annars har ni säkert hört någon annan tjata på sina barn på just det sättet.

Men det verkar ha varit ett argument som är förbehållet just föräldrar och inför just deras barn.

Tills nu.

För i Göteborg finns det tydligen en sådan där mongolisk barbecue-restaurang där restaurangägaren faktiskt kör med just den grejen. Han har nekat dessert till gäster som inte ätit upp vad de tagit till sig. Han har tillochmed, visar det sig, kastat ut gäster som inte ätit upp.

Jag kan som kock förstå att man antingen av ekonomiska skäl, eller miljömässiga, vill att ens gäster skall äta upp maten, men jag kan möjligen tycka att det här är ett påtryckningsmedel som skall vara förbehållet den närmaste familjen?

--

EDIT 16:07

OJ, vad den här historien har påverkat bloggosfären. Jag har läst över tio andra blogginlägg som berör den här händelsen, med utgångspunkter i allt från samma föräldraperspektiv jag skrev om, till folk som tycker att krögaren är en hjälte, till de som tycker att man skall bojkotta krogen i fråga, till de som gör komiska referenser till t.ex. fawlty towers.

Det är onekligen en fråga som engagerar. Och jag tänker allt mer på det här. Vad tycker jag - egentligen? Tycker jag - egentligen - att det här är bra? Att man gör något, väldigt påtagligt, för att få ned svinnet på restaurangen? Att man försöker visa på det korkade i att kasta bort mat?

Eller tycker jag - egentligen - att gästen "alltid" har rätt. Även till efterrätt? Han/hon har ju så att säga redan betalat?

Jag vet inte. Jag tänker vidare. Hjälp mig gärna att tänka.

8 kommentarer:

Smulansbakblogg sa...

Hahhahahah..a man känner igen sig de där med barnen,fast har bara ett då.
Men det där med att de nekar låter ju konstigt då restaurangen skulle tjäna på gäster om de tar dessert också.

LeoB sa...

Ja, visst är det komik i det hela, men jag gillar människor som vågar gå utanför ramen så som restaurangägaren gjorde. Utan de människorna kommer vi inte framåt. Det är alltid en massa människor som försöker sätta sig på en om man gör det, precis som här.

Men det har jag ju redan kommenterat på min blogg ;-)

mittlivogis sa...

Det finns säkert mycket mer svin inom restaurang- och livsmedelsbranschen av andra skäl än att några gäster inte äter upp. Just bufféer är det värsta för man måste egentligen slänga allt vid dagens slut, olämpligt ur hygiensynpunkt att spara mat som har stått framme i en buffé. Vill man slippa svin så är bufférestaurang helt fel enligt mig.

Jessica sa...

Jag har svårt att få ihop det faktum att den här restaurangen har bufféservering. Det får folk att äta lite som de vill. När man får äta så mycket man vill så försöker man göra det även om man i slutänden bara kan äta så mycket som man gör i vanliga fall. Vi behöver mindre svinn, vi behöver medvetenhet men det här sättet. Jag tycker att det ligger något väldigt otrevligt över det hela. Du har betalat, du har ingått något av ett avtal med restaurangen att i det här så ingår x y och z.

Han kan ju alltid höja priset, det ökar förmodligen inte medvetenheten om/över svinn. Å andra sidan kan det göra att folk tar åt sig mer mat för att få valuta för sina pengar. Hade jag hamnat i en sådan situation så hade jag aldrig gått dit igen, och jag hade sagt åt alla i min omgivning att inte gå dit heller.

Lars sa...

Jag har varit på denna restaurang många gånger. Det är en väldigt god buffé och dessutom till ett bra pris, ca 160 kr på kvällen, då ingår även efterrätt och en liten kinesisk souvenir som present efter måltiden.

Det står klart och tydligt angivit på skyltar i anslutning till buffén att man inte får slänga mat och att man kan bli nekad fortsatt servering om så sker. Dessutom har restaurangen rätt att ta ut en avgift på 100 kr per tallrik om man skulle lämna något. Genom att gästerna beställer buffén har de genom så kallat konkludent handlande även medgivit att följa dessa regler.

Jag tycker det är dåligt av restauranggästerna att bli upprörda på restaurangen när det är gästerna som brutit mot reglerna.

Anonym sa...

Till Lars: Du får mig att vilja göra ett besök på denna restaurang.
Varför tas inte denna information med när tidningarna skriver om "de här matgästerna"? (Kunden har inte alltid rätt.) //Inger

Granfot sa...

På ett sätt håller jag med om att det är jäkligt onödigt att skyffla tallriken full och lämna hälften, det är ju rent slöseri. Men samtidigt så är det lite riskabelt för västlänningar som sällan äter asiatiskt att gå på Mongolian BBQ. Vissa saker kanske man provar bara för att de finns, och de kanske inte alls faller en i smaken? :)

P.S. Tack för en bra och intressant blogg. Jag läser varje inlägg och tycker om sättet du skriver på. Keep it up!

Jesper sa...

Smulansbakblogg: Ja och nej. En restaurang förlorar ju pengar på mat som slängs. Speciellt vid buffé, då ju väldigt stora mängder kan kastas, eftersom man inte har kontroll på hur stora portionerna blir. Men jag förstår din tanke. Tack för ditt inlägg!

LeoB: Japp! Och bra skrivet! Kul att du skrev här på krubb också!

Mittlivogis: Bra tanke. Tack!

Jessika: Intressanta och tänkvärda ord. Som alltid.

Lars: Intressant! Tack för den informationen. Och tack för att du skrev här på Krubb om det!

Inger: Ja, visst vill man göra ett besök där?!

Granfot: Tack för alla snälla och varma ord. Och tack för att du fortfarande läser bloggen!