tisdag, september 23, 2008
Höstmat: vildsvinsfärsbiffar, potatis, rårörda lingon och trattkantarellsås
En riktigt höstig middagstallrik, inspirerad av den där svampen vi fick från Fru Värns morfar.
(4 port)
Vidsvinsfärsbiffar:
300g vildsvinsfärs
200g nötfärs
2 ägg
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk rosmarin
Blanda ingredienserna väl i en bunke. Forma till vackra biffar. Stek på medelvärme, 4-5 minuter på varje sid, tills biffen fått vacker färg.
Rårörda lingon
Rårörda lingon kan man köpa goda på affären, men såhär i hösttider kan man ju göra sina egna, om man har lingon! 2 - 3 delar lingon per 1 del socker. Värms lätt i vid kastrull/panna, men bara precis så att lingonen börjar släppa vätska. Det skall inte bli sylt!
Trattkantarellsås
300g trattkantareller, väl ansade
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
2 små gula lökar
50 g smör
2 dl creme fraiche
½ tsk soja
hacka trattkatntarellerna och löken i lagom stora bitar, fräs på i smör och salt och vitpeppar.
Då löken börjar bli mjuk, häll över creme fraiche och tillsätt sojan.
Smaka av med salt, peppar och rosmarin
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Vilken underbar måltid!! Det får du laga till ungarna på förskolan också :)
Ha! Tomatros! Jag blir så nostalgisk. Och god mat bredvid dessutom. Du rockar, grabben ...
Anna: Tyvärr tror jag det blir svårt. Vildsvinsfärs är ju inte riktigt lätt att klämma in i budgeten. Men det kanske går att få tag på någon förälder som jagar, eller så. Och så krävs det ju rätt mycket trattkantareller, förstås. Hmmm...
Nästa höst någon gång, kanske... :-)
Lisa: Tackar, bockar, bugar och niger vackert. "Right back atcha", som de säger i sådana där amerikanska filmer. :-)
Och sällan funkar väl nostalgi så bra som just under de höstruskigaste dagarna?
De blir inte torra då, eller riskerar att bli, biffarna? Vildsvinsfärs är ju magert, liksom nötfärs (förhållandevis) och inte så mycket fett i just den smeten.
Skicka en kommentar