måndag, september 08, 2008

Barn på restaurang

Läser i webversionen av DN på stan om barn på restaurang. En tämligen bra artikel med många fina uppslag.

Ett uttalande i artikeln, som bl.a. som jag nästan satt och ropade "JA - ÄNTLIGEN!" framför datorn var detta, från Annette Brandt, redaktör på barnsemester.se:

Att det finns en särskild barnmeny tycker hon inte är något måste, utan hellre att man kan beställa mindre portioner av vuxenmaten. Men om det finns en barnmeny tipsar hon om att restaurangerna borde foga in bilder på maten i menyn, så att barnen får lättare att välja vad de vill ha.


Då kan mor och far och barn äta samma mat, och det känns mindre "styltigt" eller "uptight" för barnet. För jag tror att en hel del av det här handlar om miljöombytet - vem av oss skulle tycka att det var kul att gå på restaurang om man egentligen vill gunga, sedan blir ivägdragen (och kanske påtvingad obekväma finkläder) mot sin vilja till ett ställe där jag måste sitta still och tyst, där inget finns att göra som jag gillar, och sedan äta oengagerat lagad korv med pommes? Hey - jag är 33 år och JAG skulle freggin göra uppror!

Nej - mer casual! När vi är ute med barnen på restaurang väljer vi ofta rätt "scaled-down" ställen, som vi vet har bra mat, även för barnen. Där de är vana att ta hand om barn som vilken gäst som helst och inte ser dem som ett problem. Inte sällan betyder det ställen som antingen kommer med en liten låda kritor och lite papper eller en ballong till bordet före maten (eller - i ett exceptionellt fall för några år sedan, när jag var pappaledig - ett ställe där kyparen kom med en av sina egna pennor, en bakochframvänd meny och ett litet bongblock och sedan satt några minuter vid vårt bord och ritade bilar åt dottern).Det är service! Det är att vilja sälja - även till barnen. Gissa om dottern ville gå dit igen? Gissa om pappa kände sig välkommen - trots att han hade med sig ett inte helt tyst barn?

Att - som restaurang - visa på att man tänker på det här sättet är i och för sig inte helt utan risker; inte alla gillar barn och att bry sig för mycket om en målgrupp som banrföräldrar, som inte alltid har så mycket pengar (och därför inte köper dyr mat eller vin) kan bli ett dyrt misstag när gamla stamgäster försvinner för att det blivit "som ett dagis" på ens restaurang.

Jag förstår det.
De flesta föräldrar förstår det.
Vi vill bara ha några alternativ. Inte alltid behöva gå på McDonald's och äta happy meal.

Kanske en märkning av krogen, ungefär som NHR gör, vid dörren, skulle funka? "Den här restaurangen gillar barn" eller "kom gärna in och ät och drick, men du måste vara över 18"? Eller så gör man som i mitt barndoms storbritanien - där hade man "family sections" på puben. Ofta i ett separat rum. Där serverades inte alkohol och barnen fick inte följa med in i "vuxenavdelningen", men det serverades mat och inte sällan av leende damer som nöp en lite i kinden när de kom med maten.

Det kanske vore något?

8 kommentarer:

Jessika sa...

Sen tyckte jag att hon hade en god poäng med att ge ungarna något att göra mellan beställning och det att maten kommer in. Hur kul tycker ett barn att det är att VÄNTA, särskilt om blodsockret är halvt omätbart?

Jag tror inte på family sections eller barnmenyer. Barn existerar i samhället som alla andra och borde bli sedda för vilka de är. Vi var på Grand Hotel och där hade de grejer för alla eventualiteter för barn. Kuddar så att de kom högre upp i stolarna, mindre bestick. Snabba brödbullar och dricka. Hela miljön fick en sexåring och en treåring att uppföra sig exemplariskt, må så vara att de inte kunde tänka sig att sitta till bords lika länge som de vuxna.

Örjan sa...

Många kloka tankar.
Helt i linje med Ditt tidigare inlägg att Du ser barnen kom kunder och gäster i Din dagisrestaurang.

Jesper sa...

Jessika: Bra poäng - om GH fixar det borde alla andra också kunna fixa det. Och - även om jag möjligen var otydlig - det där med "family sections" är något för att - även restauranger med vuxenprofil - skall kunna sälja till barnfamiljer, liksom. Som ett förslag till "mellanläge" när "dagisargumentet" kommer upp.

Örjan: Tack.

Anonym sa...

Kloka ord sannerligen!

Tack för en mycket inspirerande och personlig blogg.

/Anders

Jesper sa...

Anders: Tack. Och välkommen hit!

Inger sa...

Om duken är engångs kunde barnen (och andra kreativa) få dekorera den med några krtor under väntetiden kanske....eller kanske inte...hmmm.

Inger sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jesper sa...

Inger: Det vore rätt kul, faktiskt, men man måste använda kritor som sedan inte kladdar, när man råkar komma åt den med sina kläder, när man äter? :-)

Och eftersom du postat samma kommentar flera gånger tog jag mig friheten att ta bort den ena av dem. Det verkar ha varit lite körigt med kommentarsfunktionen igår.

Åter igen: Kul tips.