onsdag, september 10, 2008

Blomkålssoppa

(4 port)

1 blomkålshuvud
1 gul lök
2 stora potatisar
1 msk god koncentrerad buljong (bongs grönsaksbuljong eller kycklingbuljong t.ex.)
2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche (lätt går bra)
Flingsalt - gärna rökt
Muskotnöt - riven
Några centimeter av det gruna på en purjolök
1 röd paprika

Skär ut rotstock och blast från blomkålshuvudet. Plocka fina små buketter och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten så det nästan täcker och koka under lock i c:a 20 minuter.
Tärna löken och potatisen och när blomkålen kokat färdigt tillsätt lök och potatis i katstrullen
I med buljong, grädde och creme fraiche i kastrullen. Låt sjuda ihop i ungefär 10 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan, med stavmixer eller i mixer. Den skall bli helt slät.
Smaka av med (rökt) flingsalt och en knivsudd muskotnöt.
Strimla purjolök och paprika så fint du kan, använd som garnityr ovanpå soppan vid servering.

2 kommentarer:

landonius sa...

Synd att kasta blasten om det är någorlunda frisk, strimla och fräs upp i riklig olja tillsammans med purjo och paprika, krydda med spiskummin, vitlök, mynta, lite farinsocker och chilipulver. Det blir en härlig smak och färgklick på soppan.

Jesper sa...

Landonius: Tack för tipset! Riktigt bra!