(4 port)
1 blomkålshuvud
1 gul lök
2 stora potatisar
1 msk god koncentrerad buljong (bongs grönsaksbuljong eller kycklingbuljong t.ex.)
2 dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche (lätt går bra)
Flingsalt - gärna rökt
Muskotnöt - riven
Några centimeter av det gruna på en purjolök
1 röd paprika
Skär ut rotstock och blast från blomkålshuvudet. Plocka fina små buketter och lägg i en kastrull. Fyll på med vatten så det nästan täcker och koka under lock i c:a 20 minuter.
Tärna löken och potatisen och när blomkålen kokat färdigt tillsätt lök och potatis i katstrullen
I med buljong, grädde och creme fraiche i kastrullen. Låt sjuda ihop i ungefär 10 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
Mixa soppan, med stavmixer eller i mixer. Den skall bli helt slät.
Smaka av med (rökt) flingsalt och en knivsudd muskotnöt.
Strimla purjolök och paprika så fint du kan, använd som garnityr ovanpå soppan vid servering.
onsdag, september 10, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Synd att kasta blasten om det är någorlunda frisk, strimla och fräs upp i riklig olja tillsammans med purjo och paprika, krydda med spiskummin, vitlök, mynta, lite farinsocker och chilipulver. Det blir en härlig smak och färgklick på soppan.
Landonius: Tack för tipset! Riktigt bra!
Skicka en kommentar