tisdag, september 16, 2008

Off topic: Välkomna tillbaka efter sommarlovet, riksdagen!

Idag har jag varit ledig från jobbet.

Jag har - för första gången någonsin - tagit ledig för att delta i demonstrationerna vid riksdagens öppnande angående den rätt hårt kritiserade "FRA-lagen". (Den lag som ger en statlig myndighet rätt oinskränkt "signalspana" - eller avlyssna - samtlig elektronisk trafik i, från och till Sverige och sedan dela med sig av den till andra underrättelseorgan).

Ni förstår vad jag menar:
Jag älskar mitt jobb.
Jag är inte speciellt politiskt aktiv.
Jag tycker inte om att vistas i stora folksamlingar.
Jag tycker inte om att frysa.
Jag skulle _egentligen_ hellre stanna på jobbet, laga mat, umgås med kollegorna, skratta, krama barn och ha det mysigt. Och ÄNDÅ gjorde jag det här.

Jag.
Demonstrerar.


För det är viktigt. Väldigt viktigt. Jag vill nämligen att ni som läser (eller skriver kommentarer) här på bloggen skall kunna göra det, utan att vara rädda för att det registreras någonstans. Att varken jag eller du blir socialt ihopkopplad med den andre för att vi utbyter "information" eller "rådata" som det heter på underrättelseverksamhetsspråk, med varandra.

Och - egentligen - BARA därför var jag med idag. Jag tillhör ingen "aktionsgrupp" (även om jag idag funderade på att starta en - "lätt synskadade medelålders kommunalanställda kockar mot FRA-lagen"?) eller är extremistisk på något sätt. Jag är medborgare. Och jag tycker att det viktigt att vi som medborgare faktiskt får läsa, skriva och tycka vad vi vill utan att folk lägger sig i det.

--

Andra som var där, som jag träffade (och bjöd på Jordgubbar, även om inte riktigt alla tog emot dem!) var bl.a. Opassande Emma, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Klara på Kurvigheter, Josh på enligt min humla, Christian Engström (vilken talare!) och säkert många fler (som jag glömt bort i vimlet).

Än så länge verkar nästan bara Dagen ha skrivit om demonstrationerna, men de har också ett fint bildspel (där undertecknad faktiskt skymtas på en bild - den som hittar mig först och berättar det får en gratis middag!) ;-)

--

Uppdaterat klockan 19:38

Jag såg just det här och tyckte att inslaget var rätt bra, eftersom det ger uttryck för precis hur jag tänker kring det här:

15 kommentarer:

Ingvor sa...

Längst till höger på bild nr 2?????

landonius sa...

Respect man!

Rick Falkvinge (pp) sa...

Åh, det var du som bjöd på jordgubbar?

Härligt att ses! Sorry att jag inte kopplade förrän nu.

(Inte menat som en diss att tacka nej till jordgubbarna heller. Hade inte fixat att äta något just då med en så lång dag framför mig, bara.)

Och - som jag sade både på Mynttorget och Sergel - vi som står upp för rättigheterna har verkligen all anledning att klappa oss själva på axeln. Det är som du säger, det är viktigt. Och vi har tagit ställning.

Men vi kan inte vara nöjda förrän skitlagen är borta.

Jesper sa...

Landonius: Tack

Rick Falkvinge: No offense taken. Keep up the good work! Jag länkar nu till ditt blogginlägg om demonstationen, i stället för direkt ned i din blogg. Hope you don't mind.

Jesper sa...

Och Ingvor - jag var tvungen att sitta ett tag och kisa, men givetvis har du rätt! Det är bara du som kan se en sådan där grej, men den suddiga polisongen allra, allra längst till höger, som är nästan skymd av killen i svart är min. MEN det FINNS faktiskt "en riktig bild" tagen rakt framifrån, där jag är lätt igenkännbar, om man bara vet var man skall titta!

Du kan få en tröstmiddag, om du vill, men "tävlingen" går vidare! Bra polisongspanat! :-D

Kram.

Ingvor sa...

Om jag vill????
Klart jag vill!

Kram.

Deb gamle kaptenen sa...

OK. Du finns på bild 4 till höger om megafonen. Ganska bra faktiskt.

Lisa sa...

där skulle man vairt ja.

opassande.se sa...

Jätteroligt att träffas -- och extra tack för jordgubbarna! De var jättegoda! :)

Jesper sa...

Ingvor: Då säger vi så!

Den gamle kaptenen: Trots felstavat alias har du givetvis rätt! Gubbröra?

Lisa: Om man kan tycker jag man ska (eller skulle ha varit). Jag har den största förståelse för folk som inte har samma förstående arbetsgivare som jag.

Opassande: Tack själv. Det var väldigt trevligt! Och det kommer att vara min "claim to fame" - "Jag har bjudit Opassande på jordgubbar!" :-)

Emanuel Karlsten sa...

Massor av respekt till dig, jesper!

Den gamle kaptenen sa...

Ja tack, gubbröra är perfekt på alla sätt. Både gubbe och gott.Om man är brakförkyld så blir det "deb" i.s.t.f. den. Så enkelt som så.

Jesper sa...

Emanuel: Tack. Jag tycker i och för sig att "det var väl inte så mycket" men vill samtidigt inte om 10 år ha en "ny EU-fråga" och sitta och förklara för folk i min bekantskapskrets vad jag gjorde, eller inte, när FRA-eländet debatterades. Kalla det civilkurage, kalla det politks kampanda, kalla det coomon sense eller kalla det bekvämlighet. :-)

Fina bilder ni hade tagit från Dagen, i alla fall. Och inte helt otippat vad ni (som vanligt) först med "en grej" från demonstrationerna. Bra jobbat.

Den gamle kaptenen: Åh - nästäppa! I should have known.

Klara sa...

Jag dyker upp en dag efteråt. Har äntligen kommit hem från Stockholm och har internet. Hade precis tänkt skriva om att jag minsann träffade dig också, men ser att du hann före :)

Och hade jag inte varit så blygsam hade jag tagit flera jordgubbar :D

Jesper sa...

Klara: Jag lovar - nästa gång vi träffas kan jag köpa EGNA jordgubbar till bara dig! :-) Tack så hjärtligt för all hjälp, förresten.