onsdag, september 03, 2008

Potatisvåfflor, bacon och syrliga morötter



Det händer ibland att man vill ha "typ raggmunk med fläsk", men att man inte orkar fixa med riktiga raggisar, eller vill göra ett barnvänligare (om det finns ett sådant ord?) alternativ. Då händer det att vi - här hemma - gör "potatisvåfflor". Ibland gör vi våffelsmeten själv, ibland fuskar vi och använder "snabbmix" i pulverform och bara river i potatis.

Gott är det i alla fall.

Våffelsmet:

100 g smör eller margarin
4 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 ägg
1 msk bakpulver
2 dl kallt vatten (gärna isvatten)

Smält matfettet och låt det svalna
Vispa mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet
Rör i matfett och vatten

För potatisvåfflor - riv 6 - 8 potatisar fint. Låt ligga i vatten, precis tills våfflorna skall gräddas. Krama då ur vattnet ur potatisrivet och blanda snabbt i våffelsmeten.



Bacon:

Stek 250-350 g bacon knaperstekt. Stek på hög värme. Häll av fettet allteftersersom, så baconet inte kokar i pannan. Låt gärna vila på hushållspapper.

Syrliga morötter:

2 morötter
50 gram margarin
1 tsk salt
1 msk citronjuice

Skär morötterna i tunna skivor. Stek i het panna i några minuter, tills de börjat mjukna
Salta och dra ned värmen något
Skvätt citronjuicen över och låt koka ihop tills all vätska är borta

9 kommentarer:

Simon sa...

Kul att du börjat lägga in bilder. En del, som dagens, är dessutom riktigt fina. Keep ut the good work!

Emanuel Karlsten sa...

Vadfalls? Har du köpt en lampa? Eller hur gjorde du nu?

Trettiomiljoner gånger bättre än med inbyggd kamerablixt iaf! Riktigt snygg bild!

(märker du att det är såna här typer av kommentarer som är den enda sorten jag riktigt känner mig kapabel att skriva på din blogg ;)

Jesper sa...

Simon: Tack, det skall jag.

Emanuel: Ljus som sken in lite vackert från fönstret i köket, skuggorna från gardinerna. Och softad blixt och lite längre slutartid.

Och på "första klicket", så jag fick äta varm mat idag också! :-)

Och - det är helt ok att skriva andra kommentarer också - jag har kommit ur min comfort zone, när det gäller fotografierna, nu får du komma ur din med kommentarerna! :-)

Emanuel Karlsten sa...

Kul! Och snyggt, som sagt.

Ja, jag får jobba på det där...

Lisa sa...

Grattis! Vilket smart och originellt recept! Kanske testar nästa gång ...

Jesper sa...

Lisa: Tack. Testa gärna och återkom med vad du tycker om det. Min dotter - 4 år - älskar att vara med och köra smörgåsgrill och våffeljärn och sådana där grejer också... Bra "barnmat" med andra ord. :-)

Anonym sa...

om något helt annat. finns det någon möjlighet att du lägger ut receptet på den pasta med skinksås som du serverade på ekbacken igår? den var tydligen en vinnare.

Bendel sa...

Vilket bra trick att ha potatis i våffelsmeten, låter gott också.

För ett tag sedan såg jag en familjeannons i vår lokala tidning och det var en familj jag tyckte jag kände igen där, kom sedan på att det var din. Brukar kika in här ibland.

Jesper sa...

Anonym: Ja, det finns en möjlighet. Men just nu kommer det nog att ta ett tag. Jag har ingen bild på maten. Men om du vill ha det, själv, så maila mig på kotten@coyote.org, så skickar jag gärna receptet per mail.

Bendel: Tack. Ja, det är jättegott. Och vad roligt att du kände igen oss! :-)