torsdag, september 11, 2008

Chiliburgare med klyftpotatis


Har ni också sådana där grejer som liksom ligger i kylen och gör sig påminda? Som snackar med ens dåliga samvete? Så kommer Hr. Ågren tassande och liksom "Hörru, du BORDE verkligen ta hand om den där potatisen, nu? Och den där sillen? Skall du äta den, eller kasta den?"...

Igår berättade nyss nämnda Hr. Ågren mycket målande vad som händer med bakpotatis som man inte gör något av, men eftersom jag inte ville göra bakad potatis använda jag dem till potatisklyftor.

Fru Värn hade ur frysen dessutom plockat fram lite nötfärs och med lite kryddor blev det denna lilla snabba anrättning:

(4 port)

500g nötfärs
½ dl thai-chilisås
2 ägg
1 krm vitpeppar
En nypa rökt flingsalt

Blanda allt i en skål, forma till biffar, stek på medelhög värmenågra minuter på bägge sidorna.

Till detta serverades således klyftpotatis, kryddad med min hemodlade rosmarin (och sedan lätt påbättrad med rosmarinflingsalt från falk), stekt ägg, tomater och HP-sås. En helt ok snabbmiddag, således.

Dagens snabbtips blir att åka till Ikea, där de tydligen har de där "4 gourmetsalter i ett paket"-paketet från falksalt. Det är KLART värt det. Rökt flingsalt knäcker! Och rosmarinsaltet är heller inte dumt. Citronsaltet passar bra på fiskrätter och till vissa pastagrejer och det "vanliga" flingsaltet är bra på nästan allt. Bra, billigt och snabbt, således.

4 kommentarer:

KarinW sa...

Har också det där saltet, perfekt både i storlek och pris och som present. Har inte använt röksaltet än!

Emma sa...

Mmm, känner igen det där. Och det dumma är att jag köper lika fullt hem det varje gång jag är och handlar, trots att jag är dålig på att använda det.

Jesper sa...

KarinW: Oj! Och det är typ det jag använder mest! :-) Testa att grava en bit död ko i lite salt, socker och whisky och strö sedan några sådana här flingor över.

Inte illa!

Emma: Visst är det jobbigt?

Maggisen sa...

Jag har testat detta recept och vill bara fråga: Hur i h-e får man burgarna att hålla ihop?