måndag, september 29, 2008

Off-Topic: Bloggskolan Del 2 - skaffa läsare till din blogg!

Så - du har börjat blogga. Du skriver regelbundet och du kollar in bloggen själv lite då och då för att läsa kommentarer och liknande - men hur många läser EGENTLIGEN din blogg? Och hur får man läsare? Och vilkaÄR dina läsare? Är det bara mamma och din skvallerkåta granne som läser bloggen?

Jo, såhärva: Det finns en del - rätt många faktiskt - sätt att få både reda på hur många som läser din blogg och lite om vilka det är. Men för att fixa det måste du använda något slags webbstatistikverktyg. Statistikverktyg är ofta en websajt som genererar en lite snutt kod, som du "lägger in" på din blogg. Den syns normalt inte, men den ligger där och "tickar" besökare som kollar in din sajt. Statistiken (ofta hur mångan "träffar" din sida får, hur många av dessa som är "enskilda besökare" och lite om varifrån de kommer och eller klickar sig vidare till) presenteras sedan på en websida som du kan logga in på. Det finns flera bra, men själv har jag mest använt Google analytics och den svenska gratistjänsten Susnet.

Nåväl. Så då ser du lite vad du har för läsare. Inte sällan blir det här en positiv överraskning (när jag började kolla min statistik här på Krubb visade det sig att jag hade ungefär tre gånger så många besökare som jag trodde).Men hur skall man få fler att kolla in din coola blogg? Det finns flera sätt: Observera att nedanstående är tips, och att alla tips kanske inte passar alla bloggar - eller bloggläsare.

1) Registrera din blogg i olika bloggportaler. Det finns flera, men de flesta funkar så att de har en "löpsedel" på förstasidan där man kan se "vad det bloggas om just nu". Om nu du skriver om en nyhetsartikel i en stor tidning, eller kanske en replik till någon annans blogginlägg på din blogg vill du givetvis att folk som läser tidningen, eller den där andra bloggen, kollar in din blogg. Det där sköter de där bloggportalerna åt dig. Två av de mest använda är Bloggportalen och Knuff (som har ett bra verktyg som heter "nyligen" där du skriver in din bloggs namn och URL och så registrerar den och indexerar nya blogginlägg, sedan sist du besökte sidan. Snyggt.)

2) Använd "pingback-tjänster". Pingback är ett sätt att tala om för vissa sajter att du skriver om dem. Det är egentligen betydligt enklare än det låter - ofta är det bara ett litet webformulär där du skriver in adressen till din blogg, och så sköter pingbacktjänsten det här åt dig. Vissa bloggverktyg har egna "pingbacktjänster" med webspindlar och grejer, som själv går ut på nätet och tar reda på om någon skriver om ditt blogginlägg. På andra bloggtjänster kan du använda något som heter "trackback" som funkar på precis samma sätt. Du klickar på en länk, klistrar in länken i ditt bloggverktyg när du skriver om inlägget, och ditt inlägg indexeras på sajten du skrivit om. Den - i särklass - största pingbacktjänsten för svenska tidningar idag är Twingly, som har de flesta stora dagstidningarna hos sig. Aftonbladet använder - av någon anledning - det gamla verktyget hos bloggportalen.

3) När du skriver om andra - länka! Det gör att ditt blogginlägg hamnar i sökmotorer och webspindlar där just de här termerna söks på nätet. Det är inget du själv behöver registrera, eller så, men länka gärna till andra när du skriver, så ser du snart i din statistik att du får en massa besökare som sökt fram just ditt blogginlägg hos bl.a. google.

4) När du skriver intressanta inlägg om saker som andra skriver om kan du droppa en rad i kommentarsfältet hos den blogg du skriver om. Eller - vilket är snyggare - maila blogginnehavaren och tipsa om din blogg. Var emellertid väldigt restriktiv med det här. Det anses inte "snyggt" att "sno kommentarsfältet" från någon för att göra reklam för en annan blogg.

Det finns givetvis fler sätt att få läsare. Några är betydligt mer analoga än de jag tipsat om här uppe. T.ex.

5) Uppdatera ofta. När folk ser att det "händer grejer" på din blogg kommer de tillbaka oftare. Och de tipsar givetvis sina kompisar om att "det är här det händer". Precis som du. Och motsatt - uppdaterar du inte tillräckligt ofta kommer folk att tröttna på att kolla in din blogg och du tappar läsare.

6) Kommentera gärna andra bloggare som är kända. De har många läsare - de flesta av de läsarna är intresserade av vad andra tycker om just deras favoritbloggare.

7) Anordna "jippon" på din blogg. Kör undersökningar (det finns massor av grejer på nätet för sådant), sådana där meme-grejer, tävlingar eller bara ställ en fråga i ditt blogginlägg, som gör att folk börjar aktivera sig på bloggen. Alla tycker om att klicka lite på en blogg, och inte bara läsa.

Och snart har du massor med fler läsare!

2 kommentarer:

Jessika sa...

Dödsstraff is at hand, halshugg gäddan..." Det lär ge en del oväntade träffar i statistikprogrammet ;) ;) ;) ;)

Jesper sa...

Hmmm... *kollar in lite weird webstatistik*