Utan bild, men på allmän begäran. Eller nåja, men några kollegor undrade om receptet igår. Och då får ni andra helt enkelt leva med att läsa det också! :-) Here goes:
(4 port.)
800 g potatis, gärna mjölg (King Edward)
1 purjolök
2 lagerblad
1 kycklingbuljongtärning, eller 1 msk koncentrerad fond
2 dl lättcreme fraiche
(1 glas vitt vin, om man vill)
½ röd paprika
salt och vitpeppar
Skala och tärna potatisen i fina små bitar.
Strimla purjolöken - ta den vita änden och lägg i en kastrull, tillsammans med potatisen, spara det gröna att ha som garnering, till den färdiga soppan.
Lägg i två lagerblad i kastrullen och täck sedan rubbet med vatten.
Koka ihop och låt sjuda tills potatisen är riktigt mjuk och nästan faller sönder helt själv.
Fiska upp lagerbladen och släng dem - de har gjort sitt nu.
I med kycklingbuljongen (vitt vin om man vill) och creme fraichen. Purea slät med stavmixer, eller häll i mixer och kör slät.
Låt sjuda ett litet tag till på spisen. Smaka av med salt och vitpeppar.
Garnera med finstrimlad purjolök (det gröna - soppan blir lite gulaktigt beige och det ser jättekonstigt ut med vitt garnityr - grönt är däremot jättevackert!) och fint strimlad (julienne) paprika.
Eller - låt svalna och servera kall, som vichysoisse (stavas det så)?
onsdag, september 24, 2008
Potatis och purjolökssoppa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jesper det här är min absoluta favoritsoppa och med ljummen äppelpannkaka efter så kan det inte bli bättre!
Måste gör det nu när man fått lite äpplen.
Oh - det låter jättegott. Min fru kom för lite sedan på att man kunde göra tjockpannkaka med fläsk och äpple i. Det var helt makalöst gott! Äpple och pannkaka är världens bästa kombo.
Skicka en kommentar