söndag, september 14, 2008

Paprikasås


När jag var sisådär 14 - 15 bast började jag helt osökt att gilla Juoslavisk mat. Jag hade några från Jugoslavien i min klass och min första kontakt med Jugoslavisk mat var nog cevapcici, sådana där kötfärsjärpar med paprika i, ni vet? Nåväl. Mycket hände sedan i Jugoslavien och jag fick göra erfarenheten att Jugoslavisk mat inte längre var det, utan blev serbisk, bosnisk, kroatisk, albansk etc. "Jugoslavisk mat" blev indelat i små mikroregionala små specialiteter.

Och ungefär då tappade jag kontakten med god paprikasås.

Tills idag.

Både Fru Värn och jag hade lagt märke till att det var billiga paprikor på den lokala coop-butiken och blev därför - eftersom vi båda köpt paprika, men utan att snacka med varandra, ägare av typ 5 kilo paprika. Så - Ni hajar - det blir en del mat på temat "något med paprika" ett tag framåt. Idag har det blivit bl.a. denna lätt nostalgiska paprikasås:

3 paprikor (2 röda, en gul)
2 morötter
2 msk olivolja
50 g smör
1 burk krossade tomater
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
2 dl grädde

Börja med att skära fina filéer av paprikorna. Lägg dessa i en ugnsfast form med lite olivolja på och rosta i ugnen på 250 grader i sisådär en kvart, tills skalen blivit riktigt mörka och är rätt svarta och kanske lite bubbliga.
Lägg paprikorna i en skål och täck med köksplast (det kommer att kondensera, så att skalen på paprikorna lättare lossnar).
Skär morötterna i små fina bitar. Lägg i panna eller sauteuse med olja och smör och stek mjuka.
Häll över det vita vinet på moröttrena när dessa blivit mjuka, dra av pannan från värmen.
Skala och skär i paprikan i små bitar.
Hacka vitlöken fint. Häll i paprikan, de krossade tomaterna och vitlöken i pannan med morötterna och vinet.
Låt koka ihop ett kort tag, tills oljan och vinet tagit färg av alla ingredienser.
Häll över grädde över såsen.
Stavmixa till en slät sås.

Servera till vad som helst som är stekt eller grillat!

2 kommentarer:

Inger sa...

Låter som en sås jag skulle klara!
Ser nu fram mot något trevligt recept på fyllda paprikahalvor (som en sån´som jag skulle klara).
Själv ska jag göra smörgåstårta som fru Värn kommer få smaka (om hon kommer)...snabbvariant denna gång dock!

Jesper sa...

Smörgåstårta?! Det är ingen Ände på utsvävningarna! :-D

Och recept på fyllda paprikor... Well... Som ett litet hemligt tips kan jag väl säga: "håll utkik i Ica-Kuriren i vecka 40"... Jag har hört något om det... :-)