söndag, juni 12, 2011

Nödkaka

Frk. W.s näst äldsta kom på att han skulle ha fika med till skolan imorgon. Och vi hade redan handlat för kvällen (och morgondagen). Och inget fikabröd eller kakor hemma.

Jag fick således spänna mina odugliga bagarmuskler och försöka fixa till något slags "nödproviant" värdigt en klassfika. Så det blev vad som hädan efter kallas "nödkaka".

2 ägg (det var vad vi hade hemma)
150g smör
½ dl vispgrädde
2,5 dl vetemjölk
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
1 msk pressad citron
½ dl strösocker

Smöra och bröa en bakform
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke
Smält smöret på låg värme i en kastrull
Kläck ned äggen i en ren bunke. I med smält smör och grädde. Vispa frenetiskt, tills du har stora biceps.
Tillsätt de torra ingredienserna lite i taget.
Skrapa över smeten i kakformen med en slickepott
In i ugn på 175 grader i sisådär tre kvart.
Färdigt

(Typ, en vanlig sockerkaka, alltså).

7 kommentarer:

pella sa...

Kan bara säga att nödkakan var väldans god! bra gjort, bagare där!

FamiljenFriluft sa...

Pella: Tack. Ibland får man ta till Clint Eastwoods gamla motto från "Heartbreak ridge":

"adapt, improvise, overcome".

Jessica sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jessica sa...

Muffins är tacksamt. Bara att röra ihop och grädda. OBS: muffins, inga dekorerade cupcakes.

FamiljenFriluft sa...

Jessika: Ja. Fast att det blev sockerkaka i stället för muffins hade mest att göra med att jag inte hade några vettiga formar att göra muffins i. Det blev lite improviserat, sådär... :-)

Ellen sa...

snyggt jobbat!
En annan nödlösning kan vara chokladbollar. Eller kokostoppar, om man har en påse kokos hemma.

FamiljenFriluft sa...

Ellen: mmm. Fast eftersom det var till skolan fick jag inte använda kokos, jordnötter, nötter eller mandel, p.g.a. allergirisken. Skulle kunnat ha göra chokladbollar och rulla dem i pärlsocker. Men det blev sockerkaka. :-) Ibland måste man ta ett operativt beslut. :-)