söndag, juni 19, 2011

Söndagmat

I svensk mattradition har söndagmat länge varit festmat. Man har gjort sin traditionella söndagsstek och pressgurka. Inte sällan har man hört uttryck som "det här är ju en riktig söndagmiddag!" när folk ätit god mat mitt i veckan.

Samtidigt har vi med oss från barnaårens söndagsskola budet att "tänk på vilodagen att du helgar den". Det är Gudomligt att vila. Och på den sjunde dagen vilade Gud. Och hela den där grejen (är det inte så - ni som vet - att faktiskt Jesus själv någon gång blev utskälld för att han samlade ax och åt och bjöd sina lärjungar på sabbaten, i stället för att vila?)

Nåväl. Jag har således en något mer "lat" - eller eftersom det låter bättre - biblisk inställning till söndagsmat. Det är ofta mat som går snabbt att laga, så att jag får mer tid att vila.

Jag brukar behöva vila på söndagarna. Som idag, efter att ha varit ute på sjön (eller havet, faktiskt) med Stora J och "glina" på Stora Js båt. Vi har haft det jättemysigt. Och som vanligt när Stora J och jag umgås har det lagats mycket - och god - och lite ambitiös mat. Avnjuten i havsnära miljö med mycket frisk luft.

Det har grillats flankstek (med bearnaise, mangosalsa och potatis), ätits silltallrik (med färskpotatis och gräddfil, som sig bör) och frukost med egenbakat bröd.

Samtidigt var de sista dagarna före helgen - även om det var bra dagar - rätt omtumlande. Mycket i livet har förändrats. Och det gick snabbt. Så - en vilodag behövs verkligen.

--

Gick igenom min bildkatalog på datorn och kollade vad jag ätit, och fotat, under de senaste söndagarna. Och det är oftast väldigt enkel mat. Lagat snabbt och inte sällan av veckans rester, för att helt enkelt ha tid att vila mer. Söndagen är den dag jag anser att det faktiskt är "heligt" att vila. Jag behöver avkopplingen. Och jag behöver tiden till annat än att stå vid spisen. Som att vara med barnen.

Och inte minst att planera en ny arbetsvecka.

(Korv och kyckling med potatismos)

(Gräddstuvad pytt)

(Kyckling i curry)

Vad lagar du själv för mat på söndagarna? Är det fest? Eller vila? Eller vilar du i festförberedelserna?

3 kommentarer:

Lena M sa...

Kul att ta del av din blogg, Jesper. Det känns bra att vår nya skolkock är så grundligt matintresserad. Välkommen till Myrsjö!

Tatiana sa...

Vi ( eller snarare jag ) lagar oftast det som vi kallar mat som gamla mammor lagar . Typ Porterstek, kyckling med gräddsås och pressgurka, oxrullader mm . Och den hemifrånflyttade sonen får alltid med sig matlåda :)

Jesper sa...

Lena M: Tack! Tack så jättemycket!

Tatiana: Min mamma är likadan. Jag är alltså 36 år. Och kock! Och min mamma skickar alltid med någon liten burk eller låda ändå. Det tycker jag i och för sig är väldigt mysigt. Jag antar att jag kommer göra detsamma med mina barn när de flyttat hemifrån...