måndag, juni 06, 2011

ehec-smittan spåras till böngroddar

Först var det importerade gurkor från spanien. Nu verkar det som om smittan är spårad till lokalt odlade böngroddar. I tyskland alltså.

Det ska vara en blandning av groddar och det är groddar som inte har exporterats utanför Tyskland.
säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket till DN.

I Expressen kan man läsa följande:

Nu tror hälsovårdsmyndigheterna i Tyskland att man äntligen hittat smittkällan. Därför uppmanar man nu alla att sluta äta böngroddar. Enligt talesmannen Gert Hahne finns inga direkta bevis – men:

– Allt tyder på att det är därifrån smittan kommer, säger han enligt AP.
Flera som drabbats hade ätit på restauranger i Tyskland som nyligen fått leverans av böngroddar, skriver AP.
Varningen för att äta tomater, gurka och sallad står samtidigt fast tills vidare.

De fall som konstaterats här i Sverige är samtliga människor som rest i tyskland vid tiden för utbrottet. Det är alltså INTE - som något ägg skrev i mail till mig - ett skäl att inte äta grönsaker eller vara någon större risk för vegetarianer. Bara så vi vet.

Inga kommentarer: