onsdag, juni 29, 2011

Just som vi trodde det var över...

Efter medialt drev och skräckartiklar om först gurka, sen tomat, sen sallad, sen groddar, sen inte groddar och sen groddar igen - från tyskland - trodde vi, eller kanske tillochmed hoppades vi väl alla att det här med ehec kunde vara en liten medial parentes sommaren 2011...

Sen kom de första rapporterna om det första inhemska utbrottet av ehec. Och paniken återkommer.

För man vet inte varifrån det kommer. Det nya fallet har nämligen ingen kontakt med tyskland. Det är en man hemmahörande i skåne som aldrig varit i tyskland som blivit smittad.

– Detta innebär att smittkällan finns i Sverige, vilket i så fall är betydligt värre för det skulle kunna innebära att det finns någon form av smittat livsmedel eller något liknande i omlopp som vi inte vet vad det är ännu.
//Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.


Jag, som i min nya yrkesroll jobbar mycket mer med färska grönsaker, groddar, gryn, bönor och liknande livsmedel än förr är givetvis också oroad. Kanske mest för reaktionerna. Får vi inga gäster nu?

Hoppas att man snabbt kan komma fram till (rätt) smittkälla, nu, och fort - innan det utbryter panik igen och folk till sist helt avstår från att äta grönsaker och bönor för att man är rädd för att bli sjuk. Flera leverantörer av tidigare konstaterade smittkällor (som groddar) har helt enkelt slutat leverera. Inte för att man vet att det är groddar eller något annat som är källan den här gången, utan mest för att man är rädd. Och att man inte vet.

Det här kan bli farligt.

(bilden kommer från den här artikeln)

Inga kommentarer: