måndag, juni 13, 2011

Kvällens dessert - min cheesecake

I boken om mitt liv kommer det finnas ett kapitel som heter "vi lagar och bakar något av det vi har hemma". Idag var det extrapris på eldorado cream cheese på den lokala willys-butiken och jag hade ful-digestive och lite grejer hemma, så det blev något slags improviserad "typ frozen cheesecake".

Botten:

6 st digestivekex
2 msk flytande honung
1 tsk kryddnejlika
Lite florsocker (jag vet inte - 1 tsk?)
60 g smör
Smält smöret i en kastrull
Krossa digestivekexen och lägg i botten på en springform
Häll smöret över
Ringla honungen över kakbotten
Krydda med kryddnejlika och pudra med florsocker
Baka av i ugn på 220 grader i typ 15 minuter

Topping:
4 ägg
2 dl vispgrädde
400g cream cheese
½ dl vaniljsocker
1 dl strösocker

Dela äggen, med äggulor för sig och äggvitor för sig.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum, så du kan vända på skålen utan att det lossnar.
Vispa grädden i en tredje skål, till hårt skum, tillsammans med lite av strösockret, ungefär som till en gräddtårta.
Vispa ihop äggulor, vaniljsocker, resterande strösocker och cream cheese till en jämn smet.
Vänd ned äggvitan och grädden försiktigt till en luftig massa med en slickepott.
Toppa kakbotten med toppingen.
Ställ i frys i minst 3 timmar, tills toppingen stelnat.
Garnera med frukt. Jag gillar äpplen till min, de bryter gott mot kryddnejlikorna i botten!

2 kommentarer:

pella sa...

Mmmm, så gott!

Jesper sa...

Mmm. Det var gott. Och tydligen så gott att jag fått göra om det. :-) Och fått min enkla lilla cheesecake utpimpad till resten av bekantskapskretsen. :-)