lördag, juni 11, 2011

Tüska mündigheter nu säkra: Ehec från groddar

Läser i Aftonbladet att man nu känner sig säkra på att Ehec-smittan faktiskt kommer från ekologiskt odlade groddar.

Först pekades gurka och tomater ut, sedan sparris och böngroddar.

Men nu säger sig de tyska hälsomyndigheterna vara säkra. Det är flera olika typer av groddar som är smittkällan till det stora ehec-utbrottet i Europa som skördat minst 30 människors livs, varav en svenskas.

Och ÄNTLIGEN kanske vi kan få slut på den här "ät-inte-gurka"-hysterin? I Sverige har det här gurk-larmet i princip gjort att gurka (i Sverige, alltså) inte köps in alls av de stora distributörerna. Och det när gurksäsongen precis står för dörren och alla har som störst produktion. Tonvis med gurka har behövts slängas och svenska gurkodlar sliter sitt hår. Det är ju inte HÄR smittan uppstått. Och svensk gurka har aldrig varit smittad. Och - visar det sig nu - inte spansk gurka heller. Utan tyska ekologiska groddar.

Myndigheterna verkar i alla fall ha fattat galoppen, och nu ändras alla rekommendationer (för att förhoppningsvis kunna rädda lite av marknaden för olika grönsaksodlare):

Tyska myndigheter drar nu tillbaka varningen om att undvika gurka, tomater och sallad, men behåller varningen för groddar.

Även svenska smittskyddsinstitutet ändrar sina rekommendationer för personer som vistas i norra Tyskland. De råds att inte äta råa groddar. Den tidigare rekommendationen om att också undvika att äta gurka, sallad och tomat har tagits bort.


Nåväl. Vi får väl se vad som händer. Otäckt är det i alla fall, med alla insjuknade. Och fler lär det bli. Även om de flesta smittade partier av groddar nu är kasserade...


Inga kommentarer: