lördag, juni 04, 2011

Grillfest

Efter flera dagars solsken har grilloset stått som dimman vid lützen här i förorten. Och idag hade vi vår tur. På gården står en murad grill som alla i föreningen här kan/får använda, bara den är ledig. Och idag var den ledig. Samtidigt är det ju lördag, så barnen och jag gick på vår lördagspromenad till lidl för att köpa lördagsgodis. Och då blev det lördagsgodis även för oss vuxna (ja, barnen också, förstås, de måste ju också äta!) - tjocka revbensspjäll.

Med lite grilltillbehör som hemmagjord potatissallad och en god blandsallad med mozarella blev det en riktigt festlig, somrig, god lördagslunch.

Potatissallad på riktigt är egentligen världens enklaste. Man börjar med att röra ihop en majonnäs och koka tärnad potatis och sen rör man liksom bara ihop det. Men för att ta det från början:

(4 port)
6-8 potatisar av fast sort
Salt
2 äggulor
4 dl rapsolja (eller annan smakfriolja - INTE olivolja)
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk senap
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Skala potatisen och tärna den.
Koka i lätt saltat vatten tills den är mjuk, men inte sönderkokt (kanske 20 minuter?).
Under tiden.
Blanda äggulor, vinäger och senap i en tämligen stor bunke
Vispa - med ballongvisp - ned oljan droppvis. Majonnäsen kommer långsamt att tjockna. Du får stora biceps under tiden.
Skala och hacka vitlöksklyftorna.
Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar.
Låt potatisen svalna. Gärna under kallt vatten.
När potatisen kallnat. Rör i majjon i potatistärningarna. Klart!

Salladen bredvid, här uppe, är så enkel att jag inet tänker beskriva den mer än "gör sallad, se till att ha tomater med. I med mozzarella".

BBQ-sås:

2 msk tomatpuré
½dl passerade tomater
2 msk flytande honung
½ dl matolja/rapsolja
1 msk pepprig olivolja
1 tsk soja
Två vitlöksklyftor
1 tsk saturnus whisky-essens eller 2 cl rökig whisky
Möjligen lite rosmarin om man vill (men det ville inte jag idag)
Salt och vitpeppar efter behag

Finhacka vitlöksklyftorna.
Rör ihop allt i en liten bunke och låt stå och dra sig tills du skall använda såsen.
Pensla köttet med den, precis innan det skall på grillen.


Revbensspjällen:

Skär revbenen i fina bitar.
Förkoka eller stek i ugn på 180 grader ett tag, tills de är nästan klara. (Det gjorde jag idag, det tog lika lång tid som att göra de andra grilltillbehören - 20 minuter?)
Lägg på superhet grill i kanske 5-7 minuter på varje sida. Pensla noggrannt med bbq-såsen. Vänd ibland på revbenen och pensla på mer.
Busenkelt. Och ändå - på något sätt - mat på riktigt. Mat från grunden.

2 kommentarer:

skogsra sa...

Varför har du ingen klick-kategori "gott"? ;-)

Jesper sa...

Skogsra: Då skulle jag ju få lägga upp hela krubb i den kategorien.:-)