Jag har - utan att överdriva -i onsdags gjort min sämsta dag på jobbet någonsin, sedan jag började arbeta med mat för barn för lite drygt ett år sedan. Och jag har bara mig själv att skylla.
Det hela började med att jag förra veckan, då det var planeringsdag på jobbet hade en liten utvärderingsenkät med kollegorna om köket och maten. Det gick ganska bra. Folk verkar nöjda. Men så i slutet av enkäten hade jag med en fråga där jag bad kollegorna komma med tips och konstruktiv kritik. Några tyckte att man ville ha mer kryddstark mat. Andra ville bl.a. ha en vegetarisk dag i veckan. Med en önskan om att slå två flugor i en smäll bestämde jag mig därför att pröva "Daal" - indisk linsgryta - på menyn den här veckan.
Och det hela gick egentligen bra. Grytan blev fin i konsistensen. Vacker i färgen. God (om man gillar curry) och är väldigt nyttig.
Och i princip ingen åt den.
Det kändes sådär. Samtidigt är det så med att arbeta på förskola att man ibland måste våga. Att liksom någon gång sträcka ut huvudet genom hålet i väggen för att se att det finns en hel värld utanför. Att visa mod.
Och då får man vara beredd på en snyting.
Låt oss bara säga att det kommer ta ett tag att komma över chocken och att jag förmodligen inte kommer att servera daal på ett tag. För Er som ändå vill testa en vacker, god och väldigt nyttig vegetarisk gryta - här kommer receptet på min daal: (4 port)
4 dl röda linser
8 dl vatten
1 paprika
4 medelstora gula lökar
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotselleri, lite blekselleri eller libbsticka
2 dl vitt vin
4 lagerblad
1 msk spiskummin
1 mild chilifrukt (spansk peppar) eller 1 krm sambal oelek
Några haricots verts, sockerärter eller vackra gröna ärter
Några små kolvar minimajs
En bit purjolök
Andra roliga grönsaker (bambuskott, squash, äggplanta)
2 vitlöksklyftor
½ dl socker
1 tsk kanel
2 tsk paprikapulver
1 buljongtärning (kyckling eller grönsaksbuljong)
Salt och peppar
Börja med att skölja linserna ordentligt i rinnande kallt vatten. Lägg sedan i en kastrull med dubbelt så mycket vatten som linser och lite salt. Låt koka i ungefär 10 minuter.
Skala och skär alla grönsaker i ganska små bitar, lägg ned i kastrullen allteftersom du blir klar.
Låt grytan stå och småsjuda under lock. Tillsätt alla kryddor och häll över vinet.
Grytan är klar på kanske 20 minuter, då grönsakerna är mjuka, men fortfarande har kvar sin spänst.
Dekorera med någon mild yoghurtdressing eller creme fraiche och en citron- eller limeskiva och bladpersilja.
Servera med kokt ris, naan och något fruktigt kallt att dricka.
fredag, maj 30, 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
9 kommentarer:
Mums!
En liten fråga... Möter man dig idag när finalen i ICAs husmanskosttävling går av stapeln? Du om någon borde väl tagit dig till final.
Trevlig helg.
Nej, tyvärr. Jag var med i tävlingen, men gick inte vidare. Rolig tävling, däremot, så jag kommer säkert att vara med i fler, om det blir några på ungefär samma tema!
Tråkigt. Jag hade hoppats på att få träffa dig.
Jag blir alldeles avundsjuk på barnen som får gå på förskolan! På vår förskola får man inte laga mat, utan det är bara halvfabrikat. Skulle så gärna vilja att de fick testa nåt nytt och nyttigt (även om de inte gillar det första gången)istället för det förfärliga mat de får nu. Lyllos dem, och deras föräldrar!
Nu har du ju provat mde något som var nyttigt, färgglatt och veggo och det gick inte hem. Good try och så får man vandra vidare :).
Men åååhh så gott det är!!! Synd om dem som missade denna goda rätt.
Linda: Ja det är fantastiskt roligt att faktiskt kunna erbjuda mat från grunden och låta dem testa på lite annorlunda grejer, mot det de får hemma. Och det är roligt att jag har en god kontakt även med föräldrarna.
Jessika: Jepp, precis så. Det är ju så man liksom lär sig. :-)
Annamaria: Jag får väl testa hur den funkar, igen, någon gång (om något år eller så!) :-)
Det lät gott! :) Jag tror jag ska prova någon gång.
Mejsel: Gör gärna det. Och skriv sedan gärna här hur det gick!
Skicka en kommentar