torsdag, maj 08, 2008

Mer mat och politik...

Jo, det skrivs ju en hel del i pressen just nu om den globalal matkrisen. Det produceras mindre livsmedel och livsmedelspriserna ökar. Vissa länder har inte råd att längre köpa de livsmedel som behövs och för ett par dagar sedan skrev både Lisa och Lagers Tabberas om det här. Även jag försökte mig på att skriva lite, men så igår hörde jag på radion i en nyhetssändning att vi i Sverige tydligen drabbas:

I flera kommuner (i inslaget nämndes bl.a. norrköping) tvingas man nu laga annan, sämre, skolmat för att pengarna inte räcker till att köpa rätt ingredienser.

Jag försökte på kvällen sedan söka lite bland olika tidningars websidor och på google, men hittade inget specifikt om det, så om någon annan har något tips får ni gärna lämna det i kommentarsfältet nedan.

Såg dock - i mitt letande - bl.a. att man i tidningen Dagen skrivit en intressant artikel om hur livsmedelskrisen slår i Egypten, där det inom statsapparaten förekommer korruption. Där står en befolkning nära en gräns där man börjar tala om svält, bara för att politiker fortsätter att sko sig på deras bekostnad. ..

Utan att abatellisera eller försökea låta raljant: (för den globala livsmedelskrisen är ett faktum) - är det inte på tiden att liksom försöka göra något, i den här delen av världen. Vi som har resurserna - för att det inte skall globalt uppfattas precis som vi ser på krisen i Egypten? Snackar vi inte "stickor och bjälkar" här?

--

Edit: Nu har O. hittat ett par länkar från bl.a. SvD och Östgötacorrespondenten.

Och fick också en länk från Tyra: om en artikel i NT

3 kommentarer:

O, sa...

SvD och Östgöta-Corren har skrivit om effekterna av högre råvarupriser:

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1222427.svd

http://www.corren.se/archive/2008/5/7/jpfnha08q29y9tt.xml

Jesper sa...

Tack. Jag lägger upp dem.

Tyra sa...

Och här kommer Norrköpings Tidningars artikel: http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3607434

http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3458445