lördag, maj 10, 2008

Bra beslut


Jo, efter gårdagens rätt vilda debatt på Mackans blog efter inlägget om upphovsrätt och stämningarna mot Pirate bay och mitt beslut att lägga ut min bok för gratis nedladdning har följande hänt. På ett dygn alltså!:

A) Jag har fått snart 200 nedladdningar av boken. Det här är människor som alltså laddar hem min bok för att - antar jag - läsa den. 200 nya läsare för vilken kokboksförfattare eller POD:are som helst är rätt bra.

B) Flera av dem som laddade hem boken verkar ha beställt den. Min försäljning på Vulkan.se av
Mums - det bästa från Krubb har ökat märkvärt och boken är därför tillbaka på listan av "mest sålda totalt"-listan på sajten. Det här genererar alltså stålar. Cash. Deg. The blinkies. The Benjamins. För både mig, som upphovsman, och för det företag som beslutat sig för att distribuera min produkt.

Nu är det svårt att som upphovsman till en enkel receptsamling göra sig någon riktig bild av hur det här fungerar för andra, men för mig visar det sig alltså fungera. Nu ser jag bara "första läsarled" av de som tar hem boken digitalt, i mina besöksstatistikloggar, men om någon dessutom bestämmer sig för att dela min bok med andra blir jag jätteglad. Fler läsare verkar betyda fler kunder.

9 kommentarer:

Jessika sa...

Jag köper ofta böcker som jag först läst delar av genom bibblans nedladdningstjänst (man "lånar" en ebok i 28 dagar på datorn, sedan försvinner den. Praktiskt som tusan).
Jag har moratorium på kokböcker just nu men din står på min lista.

Emanuel Karlsten sa...

Det här är riktigt, riktigt intressant!

Jesper sa...

Jessika: Kul. Det är alltid roligt med läsare!

Emanuel Karlsten: Onekligen.

Urban Anjar sa...

Grattis! Läs min kommentar: http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

Jesper sa...

Urban Anjar: Åh, tack, det skall jag göra...

Har nu läst några inlägg på din blogg och även om jag inte förstår allt som står där vill jag ha taget till protokollet att jag själv också kör Ubuntu Linux (8.04). Min bok skrevs f.ö. på en gammal iMac från dackefejden, med just Ubuntu och openoffice på! :-)

Vad det gäller min egen inställning i frågan upphovsrätt torde det stå klart av mitt inlägg, men för att förtydliga: "Jag tror inte nödvändigtvis att jas skulle tjäna mer pengar på att inte berätta om mina recept".

Sedan handlar det ju också mycket om att bygga varumärke. I det fall att fler faktiskt LÄSER och ANVÄNDER mina receptkommer också fler att känna igen mig som koc och receptmakare.

Ekvationen känns rätt enkel: Fler läsare ger - förutom ära och berömmelse - mer stålar.

'Nuf said.

Anna Troberg sa...

Välkommen till klubben! Jätteroligt att du delar med dig av din bok och att du redan hunnit se hur bra det fungerar att vara generös på nätet.

Jag tipsade om din bok på min blogg också, så att ännu fler kan hitta den. (http://rosettasten.com/2008/05/13/jag-vill-se-fler-pirater-i-forlagsvarlden/) Och själv har jag redan laddat ner den minsann. :-) Och du får gärna ladda hem min bok du med. (http://www.rosettasten.com/cheferfranhelvetet_rosettasten.pdf)

Ha det så bra,
Anna

Mackan sa...

Jag håller naturligtvis med om hur intressant detta är.

Nu när det hunnit gå några dagar och ditt inledande inlägg inte är riktigt lika hett - ser du fortfarande nedladdningar? Och försäljningar?

Jag funderar över hur man skulle kunna göra en sådan här grej själv på ett sätt så att alla (förläggare, författare och läsare) blev nöjda. Men förläggare är inte alltid jätteintresserade av att experimentera med något som de uppfattar är en produkt (som de dessutom redan plöjt ner en massa pengar i). Alltså behöver jag riktiga exempel.

Forsätt gärna att blogga om utvecklingen över tid. Även om det visar sig att det är/var en "spike" så är det också intressant.

Jesper sa...

Anna Troberg: Tack. Vad kul! Jag skall givetvis ladda ned din bok också. Den låter - på titeln - väldigt intressant. Skall ladda ned och kolla.

Mackan: Just nu laddas boken ned i ungefär lika stor mängd som sedan i fredags, men jag verkar sälja fler, per dag, nu - än i fredags.

Anonym sa...

Jag fick ett inlägg i min blogg idag. En länk till ett band som har gjort en grej av att musiken ska vara helt gratis. Både som mp3 och wav.
Musiken är lite drömsk och verkligen skitbra! Gå in o lyssna:

www.myspace.com/magnacartacartel

/Malin