måndag, maj 05, 2008

Krubb och politik: Subventioner dödar allt gott...

Försöker, som kock och arbetandes met mat, hålla mig lite a jour med de mediala diskussionerna kring mat också. Det är ju mycket enklare att liksom "ge gästen vad gästen vill ha" om man i förväg kan hänga med i svängarna när gästen läser något om t.ex. torsk i pressen och sedan vill ha annan fisk med sin äggsås. Ni hajar. Läser rätt många bloggar just nu och två av dem, nämligen Lisas "Matälskaren" och den nygamla favoriten Lagers Tabberas hade igår var sina riktigt bra inlägg om hur det här med jordbrukspolitik och subventioner av visst jordbruk leder till ett större miljöslitage, sämre global ekonomi (för odlare i U-länder) och - inte minst (och det är det som JAG tycker är kanske mest intressant ur en arbetsmässig synvinkel) sämre kvalitet på råvarorna.

Jag vet att jag har som minst antal läsare när jag skriver om politiska frågor, och att jag får störst antal arga mail och bloggkommentarer, så jag skall inte skriva så mycket mer än att jag tycker att både Lisa och Lager har riktigt bra argument (läs deras bloggposter!) och själv ge de självklara tipsen:

"För att påverka världen i stor skala, agera där du kan."
"Köp Ekologiskt när du kan, rättvisemärkt när du kan och mindre av 'skräpvaror' när du kan."
"Kör inte bil. I princip alls. Samåk med andra."
"Flyg inte inrikes."

"Spara på energi - duscha med en kompis!" :-)

3 kommentarer:

Låla sa...

Hahaha - var den sista ditt egna tips?

Jag håller med till fullo och försöker verkligen handla eko och rättvisemärkt. Men det blir svårt m bilen när det tar 1 timme och 15 minuter att ta sig kollektivt till jobbet jämfört med 20 minuter i bil. Den tiden lägger jag hellre på att vara med lilla dottern... Försöker dock arbeta hemifrån flera dagar och det kompenserar väl alltid något...

Och skriv mer om det här! Alla bäckar små...

KarinW sa...

D et är bra att det skrivs mycket om miljön och man kan väl bestämma sig för några saker och följa dom. Ska testa det där med duschen!!!!

Jesper sa...

Låla: Eget och eget, men viktigt. :-)

KarinW: Gör så och lycka till! Många bäckar små... :-)