onsdag, maj 14, 2008

Palsternackssoppa

Det är oftast så, när jag lagar mat, att de allra mest briljanta recepten kommer jag på när jag tvingas improvisera eller göra något som jag inte riktigt är van vid. Man prövar sig fram, tar ett steg ut på den slaka linan med förbundna ögon, och märker att det håller. När det sedan funkar är det bara att försöka reproducera resultatet igen.

En sådan här rätt är min palsternackssoppa. Jag har gjort den till en kollega på jobbet, - L - som är allergisk mot en massa grönsaker och rotsaker, men som tål just palsternacka. Eftersom L gillar den har jag gjort den ett par gånger, och den verkar hålla sig som en "goding" och själv gillar jag den jättemycket. Så mycket att jag planerar att ha den som förrätt på "finmiddag" inom en inte alltför avlägsen framtid!


Palsternackssoppa

(4 port.)

2 st medelstora palsternackor
1 gul lök
2 msk Bong grönsaksfond, eller 1 dl hemkokt kycklingfond
1 dl vitt vin
3 dl vatten
1½ dl creme fraiche
1 msk torkad rosmarin
1 msk torkad timjan
½ msk torkad mejram
Salt och vitpeppar

Skala och hacka palsternackan i små fina bitar, lägg i kastrull med vin, fond och vatten och låt koka upp.
Skala och hacka löken medan soppan kokar upp. Lägg i och låt koka med tills allt är mjukt.
Stavmixa slät. Späd med creme fraiche allteftersom.
Låt soppan koka ihop till lite krämigare konsistens. Krydda med örterna och smaka av med salt och vitpeppar.

Servera gärna med nybakat bröd, krutonger, kanske en bit salt ost (parmesan, västerbotten, Le gruyere?) och något friskt fruktigt att dricka.

2 kommentarer:

KarinW sa...

Ska lägga den soppan på minnet!

Jesper sa...

Ja, gör det! Den är väldigt god, tycker jag, och klart värd ett försök.