måndag, maj 05, 2008

Korv Stroganoff

Idag har jag lagat Korv Stroganoff på jobbet. Det var första gången jag testade det, men det gick riktigt bra. Ni kan väl historien om Stroganoff? Korv Stroganoff är ju den billigare kusinen till Biff Stroganoff - en maträtt med rötter i Ryssland,

Historierna kring uppkomsten är många och bitvis rätt scetchy, men idag anses det vara belagt att Biff Stroganoff lär ha uppfunnits av en kock som vann en matlagningstävling i S:t Petersburg med just denna rätt. Rätten är uppkallad efter ovannämnde kocks arbetsgivare, greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733-1811). Enligt historien var greve Stroganoff tandlös på äldre dar och hans betjänt tvingades skära köttet i små strimlor.

Varianter på Biff Stroganoff-receptet förekommer både här och där, men i Sverige görs den ofta med en tomatsås med gräddfil eller creme fraiche, och till korvkusinen brukar jag göra såhär:

(4 port)
½kg falukorv
1 msk bong oxfond
2 st gula lökar
1 tsk fransk senap
2 msk tomatpuré
2 dl grädde
1 dl creme fraiche


Strimla falukorven och bryn den i en panna.
När korven börjar bli klar, tärn alöken fint och låt svetta med i pannan.
Häll över korven och löken i en kastrull och i med alla andra ingredienser.
Låt koka ihop under kanske 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och möjligen vitlök.

Servera gärna till ris.

4 kommentarer:

KarinW sa...

Stroganof var längesedan,kanske blir det av ringen i kylen!

Jesper sa...

Ja! Gör det! Och skriv sedan här hur det gick! Jag gillar korv, rent generellt, för att det är ett A) billigt livsmedel och B) går att göra så mycket med.

Och nuförtiden finns det ju så många goda korvar att tillgå, kanske blanda ned någon av dessa i grytan och kolla hur det blir?

KarinW sa...

Ja du det blev ingen stroganoff utan det blev en vanlig korvgryta men jag gjorde en god senapskräm till!

Jesper sa...

Karinw: Ja, det är inte heller dumt.