söndag, maj 18, 2008
"Chokladchapati"
Chapati är egentligen ett pakistanskt/indiskt/nepalesiskt/säkert-andra-språk ord för "typ pannkaka" och i sin enklaste form är det bara en enkel pannkaka. I mer festliga sammanhang kan man få den serverad fylld med lite olika saker, som färsk frukt, bär, eller vad som finns till hands.
Eftersom O. och jag hade "asiatiskt" tema på vår meny härom kvällen kallade vi helt enkelt våra chokladcrêpes för "chokladchapati" i stället, och eftersom karinw frågade om receptet kommer det här (Omars recept):
Chokladchapati (pannkakan)
1 dl kakao (O. Skriver 50/50 Valrhonas "kakao gastronomie" och vanlig)
2 1/2 mjölk
1 3/4 mjöl
1 nypa salt resp socker
2 ägg
Vispas ihop.
Låt gärna stå och svälla ihop sig i kylskåp i några timmar innan den används.
Själv gjorde jag den vita chokladmoussen och den gör jag ungefär såhär:
Vit chokladmousse
50g vit choklad
5 dl vispgrädde
2 ägg, delade, gulor för sig och vitor för sig
1 msk socker
smält chokladen i vattenbad
Vispa äggvitan till ett hårt skum, så hårt att du kan vända bunken uppochned. Ha i hälften av sockret i smeten, så att den blir som en maräng.
Vispa grädden. (Se till att visparna är HELT rena från ägg).
Vispa upp äggulan till en pösig konsistens, lite som till äggtoddy.
Häll den smälta chokladen i äggulorna och vänd runt tills smeten är jämn. Vänd ned chokladen försiktigt i grädde och sedan äggviteskummet i grädden, med en slickepott. Var försiktig så att luften inte släpper.
Ställ kallt (kylskåp) tills det är dags för att servera.
Skall mousen serveras i coupeglas kan den skopas upp/spritsas i dessa redan innan kylningen.
Chili och ingefära-kryddad chokladsås:
1 finhackad mild chilifrukt (spansk peppar)
½ msk ingefära
200 g mörk choklad
1 msk sirap
50 g smör
En liten skvätt grädde
Rör ihop på svag värme på spisen till vacker sås. Montera smöret sist. (Vill man servera den som vi gjorde härom kvällen lägger man chilin OVANPÅ chokladsåsen, i stället för i, så bryter det vackert, färgmässigt).
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
I i stort sett varje kultur på planeten förekommer det något sorts flatbröd eller tunnbröd. Har man tur så stöter man på någon pannkaksliknande mat. Jag har alltid tyckt att det är så häftigt att vissa maträtter med mer eller mindre variationer förekommer överallt.
Ja, det är rätt intressant.
Men nu blev det ju bara ändå godare! Har en chokladfreak som jag ska bjuda hem. Tack för receptet!
karinw: Varsågod. Och lycka till. (Det bor nog ett litet chokladfreak inom oss alla, tror jag) :-)
Skicka en kommentar