Fick frågan av Andreaqs, i en av mina andra bloggposters kommentarer, så här kommer det - "hemmatorkade körbärstomater"
Världens enklaste.
Ta en ask körbärstomater, eller två, när du ändå håller på. Dela dessa på hälften, längs "längden" på tomaten.
Så tar du en ugnspanna, en sådan där teflånform, eller en ugnsplåt med lite bakplåtspapper på eller så och lägger upp alla tomaterna på, med snittytan uppåt. På med salt och grovmalen svartpeppar. Flingsalt är godast.
Kör ugnen på typ 75-100 grader. Med ugnspannan i mitten. Ha en ihopvikt handduk eller något i luckan, så den inte går igen riktigt och allt det våta ur tomterna vädrar ut. Det tar typ 5-6 timmar. När tomaterna ser ut som "stora orangebruna russin" eller "som sådana där soltorkade tomater man kan köpa överallt, fast mindre" är det klart.
Om man vill kan du nu lägga några i lite olivolja eller så. Eftersom de är torkade håller de sig i evigheter. Mycket godare än soltorkat tjafs från affären. Mer smak och roligare att bjuda på.
Rock on!
torsdag, juni 07, 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Tack så mycket, jättehyggligt, det ska jag prova!
Känns som en helt hundra grej för typ ren-snittar. Eller?
Andreas: Gör gärna det, och skriv sedan gärna här, hur du tycker att det funkar.
Omar: Det är hundra till nästan ALLT utom möjligen bräckkorv. :-)
(Och för att bli riktigt incestuöst intern: "sedan måste man ju känna skillnad på ren och rådjur också, om man skall göra rensnittar".) :-)
Om man tycker att skalet blir lite segt eller krispigt (beroende på man torkar) så borde det gå att starta det hela med att skålla tomaterna och sedan doppa i isvatten, så att man skalar dem innan torkning... Något du testat?
Annars går det utmärkt att lägga dem i någon god kryddad olja (vilök och örter... mmmmm.) också.
Om man tycker att skalet blir lite segt eller krispigt (beroende på man torkar) så borde det gå att starta det hela med att skålla tomaterna och sedan doppa i isvatten, så att man skalar dem innan torkning... Något du testat?
Annars går det utmärkt att lägga dem i någon god kryddad olja (vilök och örter... mmmmm.) också.
Mackan: Nej, det är inget jag prövat, än. Det händer emellertid att jag sedan de är klara lagt dem i kryddolja.
Tack för tipsen.
Skicka en kommentar