söndag, november 29, 2009

Tävling - En julost till advent?


Ja, såhär inför jul tycker skånemejerier att det är dags för "svensk julost" och man har således tagit fram en speciell, lagrad prästost som får pryda julbordet. Såhär till första advent öppnade jag min (som kom i en goodie-bag förra veckan, tillsammans med en vackert designad osthyvel) och blev så inspirerad att jag vill utlysa en tävling här på bloggen.

De som vinner (5 st.) får en varsin presentcheck från skånemejerier att köpa ost för.

Men - hur tävlar man då?

Man får komma med sitt favoritrecept, där ost ingår, antingen i en kommentar till det här inlägget, eller genom att länka till sitt recept i en kommentar till det här inlägget. Varje tävlande får lämna in ETT bidrag var. Tävlingen håller på till den 13:e december klockan 23.59. Jag - som enväldig domare - utser de fem bästa bidragen och dessa belönas med varsin presentcheck.

Så - kom med Era ost-recept och vinn ost!

31 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

GLÖM INTE SLÄCKA ADVENTSLJUSET!

Jag vill inte vara med och tävla (tror jag), men kan tipsa om att ostkuber som man doppar i senap kan faktiskt vara ett gott tilltugg. Helst om osten är typ Gouda - mild och mullig ost och senapen kan gärna vara lite mer umpff! Sådant kan man få i NL om man vill ha drinktilltugg.

Tjiiing - jag är glad för min brännvinsost som ligger i kylskåpet efter ett besök på en blå-gul firma i fredags!

Annika sa...

Jag vill tävla:

Grovriv ost (cheddar eller västerbotten) ca. 2 dl
Blanda ihop med lika delar majonäs och cremefraishe så att det blir en lagom kladdig smet (typ 1 dl av varje)
salta cch peppra
gör bollar och lägg upp på fat
riv ett syrligt äpple och toppa varje ostboll
servera!

Sanna sa...

Jag kan inte låta bli att tävla med det som finns i min julkalender idag. Parmesankex! Fler tips och små tävlingar kommer att finnas under hela december förresten, välkommen in! Här kommer mitt bidrag:

Parmesankex
20 st
200 g färsk riven parmesanost
(om man vill kan man blanda i 1 tsk rosmarin eller timjan, men jag tycker de är godast utan)

Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Rita rundlar på ca 5 cm med hjälp av ett glas. Strö ut parmesanen i varje rundel ca 2 msk. Sätt in plåten i 220° varm ugn i ca 2-3 minuter tills osten har smält. Tag ut och lossa kexen med en stekspade, låt dem kallna.

Örjan sa...

Håller med Karlavagnen.

Blir skrämd när jag ser Din adventsljusstake med blockljus och
torr(?) renlav

FamiljenFriluft sa...

Karlavagnen: Tack för ditt bidrag. Och givetvis glömmer jag inte ljuset.

Annika: Tack för ditt bidrag. Vad gott det verkar!

Sanna: Mmm. Parmesan! Mums!

Örjan: det är sådan där flamsäkrad mossa/lav och - nu syns ju inte det i bild, men det är vatten i botten av ljusstaken. Alltid. Har du förresten något kul bidrag? Det vore roligt att få se dig skriva något ball recept. Hit me with your best shot!

Emma sa...

Hej Jesper! Nöden har ingen lag när man är sen hem och hungrig som en varg. Då åker smörgåsgrillen farm och det här är favoritmackan:

Bred smör på en skiva god formfranska och fortsätt sedan med att bre på ett lager räkost. På med en skiva skinka och sedan rikligt med strimlad purjo. Toppa det med ett par skivor god ost, gärna prästost som smakar lite mer. På med nästa brödskiva och sen grillar du dem i smörgåsjärnet.

Må låta som en märklig kombination men räkosten och purjon livar verkligen upp mackan.

Mvh Emma
emmafortuna@gmail.com

kallskänkan sa...

oj så mycket smygreklam!

FamiljenFriluft sa...

kallskänkan: Vaddå smyg? :-D

Anonym sa...

Hej!
Jag lagar en god omelettrulle med präst och bladspenat:

1 msk smör
6 st ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
Fyllning:
100 g lagrad prästost, riven
200 g spenat, hel tinad
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta, riven
salt
peppar
socker

Dekoration:
50 g kallrökt skinka, tunt skivad
timjan, färsk
Tillagning
1 Smöra ett bakplåtspapper. Vik hörnen, så att det blir en rektangulär form. Lägg den i en passande långpanna.
2 Vispa lätt ihop ägg och matlagningsgrädde. Salta och peppra. Slå omelettsmeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, cirka 15 minuter. Låt omeletten svalna något.
3 Fräs spenaten med smör och riven vitlök. Smaka av med salt, peppar och en nypa
socker.
4 Fördela spenaten över omeletten. Stör över riven prästost och rulla samman omeletten från långsidan. Lägg över på ett smörpapper och förvara i kylen.
5 Skär upp i 2–3 cm breda bitar. Lägg upp på fat och dekorera med kallrökt skinka och timjan.

Mvh Lovisa
kvillemmis@gmail.com

Anonym sa...

Hej!
Ett favoritrecept är Kavring- och prästosttårta.

Ingredienser:
En halv kavring (ca 350 g)
1 tsk hel kummin
150 gram riven prästost
1 dl crème fraiche
50 gram smör
1 knippa rädisor

Gör så här:
1. Skiva kavringhalvan på längden. Skär tunna skivor, 3–4 mm, helst på skärmaskin. Det går åt ca 10 skivor.

2. Stöt kumminfröna fint i en mortel. Blanda kummin, ost och lätt crème fraiche.

3. Ta en skiva kavring och bred på smör tunt. Bred på ostblandning och lägg nästa brödskiva ovanpå. Varva bröd, smör och ost och avsluta med bröd.

4. Tryck till allt lätt och svep in tårtan i plastfolie. Ställ den i kylskåp över natten eller 2–3 timmar.

Hälsar Andreas
andreaseklof74@hotmail.com

Anonym sa...

Jag lagar den allra godaste tacopaj jag vet!

Tacopaj

4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50g margarin
Bland så att det blir som en smuldeg.
Tillsätt 1 1/2 dl mjölk
Blanda ihop till en deg.

Pajskalet ska INTE förgräddas.

Fyllning

500g köttfärs
1 gul lök
1 påse tacokrydda
stek allt
1 dl vatten
Låt koka ihop

Finhacka 3-4 tomater
2-3 pfeferoni
1 burk crème fraiche
4 msk majonnäs
vitpeppar
2 dl riven ost
blanda allt och häll i pajen

grädda i 250 grader längst ner i 10-15 minuter

Mvh Naima
naimaeklof@gmail.com

evamar sa...

Jag har gjort Antons västerbottenspaj (från ICA:s recept) flera gånger och tror den skulle passa fint med stark härlig prästost. Passar perfekt med ett gott bröd och en sval öl eller varför inte till julbordet som det perfekta komplementet till den gravade laxen och löjrommen?

Receptet finns här:

http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=581573

evamar sa...

PS. Glömde att tala om att jag också har länkat i min tävlingsblogg:

http://evamar.blogg.se/2009/december/ost-13-december.html

Love and be proud sa...

Hej jag deltar gärna... en av familjens favoriter är ostpaj...& en sallad!!!
Jag har faktiskt testat Allerums ost i den här och det blir muuuums!!!
140 g smör eller margarin
2 2 dl mjöl
1 1 msk vatten

1 1 st gul lök
1 1 msk smör att fräsa i
200 g riven ost
4 4 st äggulor
2 2 dl mjölk
2 2 dl grädde
salt
peppar
muskot(valfritt)

Anonym sa...

Anonym sa...

Hej!
Jag lagar en god omelettrulle med präst och bladspenat:

1 msk smör
6 st ägg
3 dl matlagningsgrädde
1 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
Fyllning:
100 g lagrad prästost, riven
200 g spenat, hel tinad
1 msk smör
1 st vitlöksklyfta, riven
salt
peppar
socker

Dekoration:
50 g kallrökt skinka, tunt skivad
timjan, färsk
Tillagning
1 Smöra ett bakplåtspapper. Vik hörnen, så att det blir en rektangulär form. Lägg den i en passande långpanna.
2 Vispa lätt ihop ägg och matlagningsgrädde. Salta och peppra. Slå omelettsmeten i formen. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, cirka 15 minuter. Låt omeletten svalna något.
3 Fräs spenaten med smör och riven vitlök. Smaka av med salt, peppar och en nypa
socker.
4 Fördela spenaten över omeletten. Stör över riven prästost och rulla samman omeletten från långsidan. Lägg över på ett smörpapper och förvara i kylen.
5 Skär upp i 2–3 cm breda bitar. Lägg upp på fat och dekorera med kallrökt skinka och timjan.

Mvh Lovisa
kvillemmis@gmail.com

Anonym sa...

Anonym sa...

Hej!
Ett favoritrecept är Kavring- och prästosttårta.

Ingredienser:
En halv kavring (ca 350 g)
1 tsk hel kummin
150 gram riven prästost
1 dl crème fraiche
50 gram smör
1 knippa rädisor

Gör så här:
1. Skiva kavringhalvan på längden. Skär tunna skivor, 3–4 mm, helst på skärmaskin. Det går åt ca 10 skivor.

2. Stöt kumminfröna fint i en mortel. Blanda kummin, ost och lätt crème fraiche.

3. Ta en skiva kavring och bred på smör tunt. Bred på ostblandning och lägg nästa brödskiva ovanpå. Varva bröd, smör och ost och avsluta med bröd.

4. Tryck till allt lätt och svep in tårtan i plastfolie. Ställ den i kylskåp över natten eller 2–3 timmar.

Hälsar Andreas
andreaseklof74@hotmail.com

Anna sa...

Ost är aldrig fel :)

Mitt tips får bli majs- och gräddfilsplättar som servas med en chili- och gräddfilssås.

Gör vanlig pannkakssmet för 4pers och tillsätt en liten burk majs samt 2dl riven ost innan stekningen.

Gräddfilsåsen gör man av 2dl gräddfil och 1msk chilisås som blandas ihop.

Mumsigt värre!

Malin sa...

Varma mackor!
Alltid nummer 1.

Jag gillar mina på detta vis:

1 formfranska
senap
mjukost
skinka
ananas/tomat (beroende på vad som finns hemma)
smörgåsgurka
och sist men inte minst, ost i mängder!

Kram Malin
malinskalberg@hotmail.com

nathalie sa...

Jag ska vara jätte tråkig och välja min favorit rätt lasagne!
Köttfärssås:
•1-2 gula lökar
•1 msk smör eller olja
•400 g köttfärs
•400 g krossade tomater
•2 msk tomatpuré
•1 köttbuljongtärning
•1 tsk basilika
salt och peppar
Ostsås:
•4 msk vetemjöl
•7 dl mjölk
•2 dl riven ost
•salt
Garnering:
•1 dl riven ost

annars är ost gott på macka speciellt julknäcke! mums! Längtar till jul!

Kashaya sa...

Mitt favoritrecept är att göra egen pesto, går superbra att "försvenska" den genom att använda t.ex. Västerbottens ost istället för parmesan. Sedan behöver du en kruka basilika, 25 gr rostade pinjenöter, vitlök och olivolja och sedan är det bara att mixa. Mycket godare än köpt.

Nina sa...

Här kommer min ostfavorit i juletid, perfekt till adventsfika (dock inte eget påhitt utan något jag fick mig serverat för något år sedan för första gången).

175 g valfri ädelost (själv använder jag Kvibille gräddädel)
100 g färskost
en liten skvätt honung (kan uteslutas)

Mixa osten till en slätmassa och rulla till lagom stora bollar som du sedan väder i pepparkakssmulor. Voilá.

Marlene sa...

Enklast är godast :-)

Här äter vi ofta tunt skivad zucchini, som läggs på bakplåtspapper på en plåt och toppas med lagrad riven ost. Oftast har vi västerbottensost men bara den är lagrad så funkar det. Detta får lite 10-15 minuter i ugnen tills osten har smält och fått lite färg och zucchinin har blivit mjuk, det är super gott och väldigt enkelt.

Cina sa...

Inget recept, men godaste fredagsmumset är iallafall en bricka med olika slags ostar, några goda röror, olika slags korvar och skinkor, conicorns och olika slags oliver - och givetvis ett par glas riktigt fylligt rödvin till det. Mums !

Unknown sa...

Här kommer mitt bidrag! En riktig show stopper, folk blir helt till sig över hur otroligt enkelt det är men så gott! Du behöver;
1 hel brie (ta en så stor som du behöver)
4-8 paprikor (valfri färg, ta fler eller färre beroende på hur stor din ost är)
oliovlja
vitlöksklyftor
chili
oregano
salt
svartpeppar

1. Börja med att grilla paprikorna ordentligt, skala dom och marinera i olivolja, smaksätt med vitlök, chili, oregano, SoP. De blir bara godare desto längre de får stå.
2. Sätt ugnen på 175 grader och lägg brien i en ugnsform, typ rund pajform. Sätt in i ugnen och värm i 15-20 minuter. Känn på osten, den ska vara mjuk men inte lös.
3. Ta ut brien från ugnen och täck med paprikorna men se till att du inte får med för mycket olja. Servera genast, på buffé eller som ett tilltugg eller liten rätt med valfritt bröd till!

eammi sa...

Jag är långt ifrån en kostnär i köket så jag håller mig till att avnjuta det enkla (och goda) här i livet. Mitt bästa osttips blir därmed kort och gott en god lagrad ost (t.ex. Allerum eller Krutrök) tillsammans med en 12årig Bowmore whiskey. Den lagrade ostens sälta och rika smak tillsammans med Bowmore´s lätta rökighet gör detta till en oslagbar kombination! :)

Mvh Emilia (emilia.utsi-wallin@hotmail.com)

sandra sa...

Jättegod potatisgratäng som du inte misslyckas med. Ett recept där man kokar potatis och lök med riven ost som ger ett mycket bra resultat.
Tid: Tid: 50 minuter, varav 20 min i ugnen.
6 portioner
INGREDIENSER:
1 kg (ca 12 st medelstora) potatis
2 st gula lökar
5 dl mjölk
3 dl vispgrädde
2-3 tsk salt
2 krm malen svartpeppar
• eller vitpeppar
ev. 2 krm vitlökspulver
• eller 2 st pressade vitlöksklyftor
3-4 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR:
Skala potatis och skär i skivor ca 0,5-0,75 cm tjocka. Skiva upp löken och hacka i små bitar.
Häll mjölk och vispgrädde, salt, peppar och ev. vitlök i en stor kastrull och lägg i potatis och lök. Låt koka upp och koka på svag värme ca 3-5 minuter. (Att man kokar detta gör att potatisgratängen går fortare att göra och att kryddorna fördelar sig bättre och potatisen och löken blir mjuka.)
Häll allt i en ugnsform. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen i 225°C i 20 minuter.


Håller tummarna för en god ost, god jul! //sandra :0)
sandra-le@live.se

Anonym sa...

Att sätta mig i köket är livsfarlig, jag är en katastrof. Men ändå vill jag alltid bidra med något till julbordet och har i alla år gjort det.

För ett par år sedan kom jag på det perfekta tilltugget som en väninna tipsade mig om. Det är busenkelt, alla uppskattar det och det tar 2 minuter.

Pepparkakor med ÄDELOST! För er som rynkar på näsan, tro mig, det är magiskt gott. Jag brukar blanda ädelost med lite gräddfil för att få den ultimata konsistensen.

Så alla, testa testa testa. Även de små älskar detta!

Susanne sa...

Något som är otroligt gott är Dakos. Man kan äta det till maten, eller på kvällen när man blir sugen på något!

1 stor tjock helst mörk skorpa.
Sen häller du lite olja på den, så att den mjuknar. River färsk tomat på och lägger på fetaost i småbitar. Sen lite salt och peppar.

Hur enkelt som helst, men ack så gott!

gotland(at)speedmail.se

Cornelia sa...

Oj, vad roligt med en tävling där man får tänka lite själv, och rota runt lite i hjärnskafferiet.

Mitt favoit är när man river Port Salut och lägger i små högar och tjoffar in i ugnen, låter stelan och sen doppar i vanlig dip)valfri favorit)

jessie sa...

Åh så gott med ost! Jag vill gärna vara med och tävla! =) Mitt favoritrecept är: Kycklingpaj!

Ingredienser:
6-8 port
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
2 kycklingfiléer
1 bit purjolök, ca 300 g
smör
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl lätt crème fraiche paprika & chili
3 ägg
2 dl riven ost

Gör så här:
* Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
* Tryck sedan ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter.
* Nagga pajskalet med en gaffel och låt vila i kyl ca 30 min. Sätt sedan ugnen på 200 grader.
* Skär kycklingen i mindre bitar. Strimla purjolöken. Salta och stek kycklingen i smör i en stekpanna.
* Tillsätt sedan purjolöken och låt den fräsa med. Låt svalna något.
* Kärna sedan ur och tärna paprikan ch blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten.
* Förgrädda pajskalet ca 10 min. Fördela sedan blandningen i pajskalet och strö över resten av osten.
* Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min och sen så färdigt! =)

Har länkat till tävlingen i min blogg här: http://jessiestavlingsblogg.blogg.se/2009/december/vinn-en-presentcheck-pa-ost.html#comment

Och här är min mailadress: Jesssica.blogg@hotmail.com

Hoppas på tur!
/Jessica

Linda sa...

Vill gärna vara med och har kommer mitt favoritrecept som jag tycker är supergott
Gratinerad hummer med prästost

Ingredienser
2 st kokta hummrar
2 st schalottenlökar, skivade
0.5 st vitlöksklyfta, hackad
1 dl prästost, riven
12 st cocktailtomater, skivade
1 msk dragon, hackad
1 skiva gräslök, hackad
citron
grönsallad till servering
salt och peppar


1. Klyv hummern på mitten och ta ur köttet från stjärt och klor.

2. Rensa skalet från resterande delar.

3. Skär ner köttet i mindre bitar.

4. Stek schalottenlök och vitlök i 3min och blanda med övriga ingredienser, salta och peppra.

5. Fyll skalen med blandningen och tillaga i ugnen 160C i ca 5 minuter.

6. Servera med en lätt grönsallad och citron

Underbart gott tycker jag

Linda
karlssongranberg@hotmail.com