måndag, november 16, 2009

Thailändsk skaldjurssoppa

Vet inte om det är så thailändskt, egentligen, men i alla fall asiatiska smaker. En soppa med kokosmjölk, chili, ingerfära och annat smått och gott. Såhär på hösten/vintern passar det ju speciellt bra med soppor. Det värmer gott när det blåser, regnar och är kallt ute.

Speciellt bra värmer sådana här smaker, tycker jag, med lite chili och vitlök, som ger en speciell hetta åt maten. Avnjut också gärna med ett fruktigt vitt vin, med toner av citrus (som t.ex. Borgoletto Soave - 69:-) och kanske rent av lite bröd, även om just bröd inte är så asiatiskt.

--
(4 port.)

½ palsternacka
1 morot
10 cm purjolök
1/8 rotselleri
1 fiskbuljongtärning
1 gul lök
10 skidor sockerärter
30 extra stora räkor
8 tigerräkor
4 pilgrimsmusslor
1 röd chili
½ dl olivolja
1 vitlöksklyfta
2 msk thai sweet chilisås
1 burk kokosmjölk
Lita matolja och smör för stekning
Salt, vitpeppar och vitlökspulver

Gör såhär:
Lägg tigerräkorna i en skål med olivoljan, chili och finhackad vitlök. Låt dra i någon timma.
Skala och finskär alla grönsaker och lägg i en kastrull.
Slå över vatten, lite mer än att det täcker grönsakerna, och låt koka upp med en fiskbuljongtärning.
I med kokosmjölk och chilisås.
Under tiden - stek på räkorna och pilgrimsmusslorna i lite smör, lite olja och smaka av räkorna med lite vitlökspulver, pilgrimsmusslorna med lite salt.
Lägg åt sidan och låt vila medan soppan kokar ihop sig något.
I med räkorna i soppan.
Stek på de marinerade tigerräkorna.
Finstrimla sockerärterna.
Lägg upp soppan i vackra tallrikar/soppskålar, toppa med finstrimlade sockerärter, garnera med tigerräkorna och pilgrimsmusslorna, ringla lite olja över räkorna och pilgrimsmusslan.

Inga kommentarer: