tisdag, november 10, 2009

Är jag miljöpartist, trots allt?

Alltså - Miljöpartiet har flera gånger lagt sig i debatten om mat i skolor och på förskolor och man siktar bl.a. in sig på frågor som rör feta mejeriprodukter. I Stockholm (liksom i många andra kommuner) har man en kostpolicy för mat för barn som bygger på Livsmedelsverkets rekommendationer och således rekommenderas bara vegetabiliska fetter. Och i väldigt liten mängd.

Nu har miljöpartiet i Kristianstad skrivit en motion för att få kommunledningen att godkänna även feta mjölkprodukter och på så sätt öka valfriheten för barnen.

Något som jag tycker att vi i Stockholm givetvis också borde!

Själv tror jag nämligen, även om fettet bara är en bifråga, att barn mår bättre av mer naturliga livsmedel som smör och riktig grädde än av livsmedel med många tillsatser. Jag vet att min åsikt är kontroversiell, inte minst här i Stockholm och på söder, där man ju fick klart sin kostpolicy förra året och precis fått en kostchef, men jag känner alltså att jag mer och mer sympatiserar med miljöpartiet i den här frågan.

Om bara miljöpartiet kunde närma sig piratpartiet i privatlivshelgds-frågorna och/eller piratpartiet hade en policy för mat har partiet i mig en väljare inför nästa år!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är också helt övertygad om att mat lagad på naturliga råvaror inte skadar någon. Annat för det fall då konsumenten konsumerar (altför) stora mängder av en viss vara.

Dessutom är jag helt övertygad om att industriellt framställ mat är roten till all världens onda. ja typ, alltså. Jamie Oliver sa i ett av sina program att man med viss rätt kunde påstå att TESCO var det största hotet mot folkhälsan.

Tillåt mig också att dra paralleller med Dansen Kring Guldkalven. I alla sammanhang får vi höra att kostnaderna måste "hållas under kontroll". Detta betyder undantagslöst att det billigaste alternativet gäller. Penningen är viktigare än det penningen levererar. "Visserligen blir man lite skakig när man drar i sig dne här läsken - men det är f.n. det ekonomiskaste alternativet till dryck."

Äh, du förstår vad jag menar. Jag har alltid undrat varför man snålar så förbaskat på allt som gäller barn. Jag menar, undervisning, skolor, lärarlöner, skolluncher, skolböcker etc. De är ju För Farao ungarna som är de investeringar som vi "vuxna" skall leva av när vi blir gambla...

Just my 2 cents...

/Thomas

grey sa...

Svenska livsmedelsverket ligger alltid efter ca 20 till 25 år i sina rekommendationer. Det har massor av gånger bevisats att barn BÖR ha fet mat och riktig mjölk.

Att sedan skolorna följer riktlinjer som gäller för vuxna och inte för barn är förstås en annan förklaring. Allt är efterdyningar av den "fettpanik" som rådde för ca 10 år sedan, då allt som hade minsta fett var livsfarligt på alla sätt (helt ogrundat).

Jesper sa...

Thomas: Bra skrivet.

Grey: Ja. Problemet är att de är ensam referensmyndighet för just livsmedelsfrågor. De har ju i princip oinskränkt påverkbarhet i just policyfrågor vad det gäller mat för barn.