torsdag, november 26, 2009

Adventstid, kom i mitt ensamma hus...

Nu är det snart advent och med det står julen snart för dörren. Och jul innebär ju förstås också traditionell julmat. Och - ÄNTLIGEN - en tid då det är helt legitimt att ära Janssons Frestelse.

Jag älskar Janssons Frestelse och det är för mig den viktigaste rätten på hela julbordet. Skinka, sylta, risgrynsgröt och tillochmed sill kommer på andraplats. Janssons Frestelse äger!

Jag har skrivit om det många gånger förut. Min mamma gör världens absolut bästa, men mina blir långsamt bättre och bättre. Förra året lärde jag mig det trick som mamma sedan länge kört med (i det hemliga receptet) - nämligen att svetta löken före man gräddar frestelsen. Idag var det dags för säsongens första.

--
Janssons Frestelse
(8 port.)

10 potatisar - medelstora
2 stora gula lökar
1 stor burk ansjovis (av grebbestads)
Lite smör
3 - 4 dl grädde
Ströbröd på toppen
Salt och peppar efter behag

Sätt på ugnen - förvärm till 200 grader.
Smörj formen med lite av smöret.
Antingen finstrimla (julienne) eller riva potatisen.
Skär löken i vackra strimlor
Finhacka ansjovisen.
Svetta löken i lite smör
Varva potatis, lök och ansjovis jämt i hela formen.
Häll ansjovisspadet jämt över lådan.
Häll på grädde så det nästan täcker hela lådan
Toppa den med ströbröd och vipeppar.

In i ugn på 200 grader i sisådär 45 minuter-en timma, tills den blivit gyllenbrun och vacker på toppen och är krämig i konsistensen.

Ta ut - låt svalna något - njut av dofterna som sprider sig i köket och ge dig sedan hän åt det kanske svenskaste vi har i husmanskostväg!

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jaa.. visst gör hon världens bästa mat generellt och Jansson och Kålpudding absolut!

Ta o bjud hem din enda syster på lite god mat snart.. ;)

kram

Mona sa...

Jag älskar också Jansson... om jag bara fick välja en rätt från Julbordet skulle det bli Janssons frestelse.

Men du riva potatisen, blir det bra?
Grövsta sidan på ett rivjärn typ?

Det skulle inte förvåna mig om "Anonym" i kommentaren innan mig i själva verket är din syster ;)

Jesper sa...

Allra käraste syster: Du är alltid välkommen. Om det är ok med t.ex. Janssons Frestelse. :-)

Mona: Det går helt ok, fast jag skar min julienne idag. Annars grövsta på rivjärnet. Eller köp en mandolin - den är oumbörlig när man ska strimla grönsaker och rotsaker...

Carina sa...

Nästan inget kan vara bättre.. Jansson e så himla gott juh!

Vet att jag är välkommen men jag hittar ju inte..
Vi får lösa det!

Hoppas du e friskare idag.

O. sa...

Veckans recepttips blev en variant på crème brûlée med halvgrammet saffran. Om Jesus fötts i år hade han ju helt klart fått saffran (av den eh... iranske vise mannen ;)

Jesper sa...

O. Rökelse, myrra och saffran? Hmm... Men schysst med e saffransbrülée. Det måste jag testa. Vad dekorerade du den med?Skulle kunna tänka mig att syltat apelsinskal eller pomerans skulle kunna vara schysst, såhär för att få till julstämningen? Eller att koka en sås på glöggkryddor och lägga runt om? Nåväl - saffran var en riktigt bra idé. Bra jobbat, mannen!

Mona sa...

Det blev jättegott med ditt recept. En klar femma. Dottern som helst vill ha vegetarisk Jansson gav den 4 av 5 (där 5 är min vegetariska Jansson och 3 är min vanliga Jansson)

Jag ska nog finstrimla potatisen nästa gång för jag vill ha lite tuggmotstånd.

Tack för receptet!

Jesper sa...

Mona: Tack. Vad kul att det gick bra. Kör med strimlad potatis nästa gång ska du se att det blir ännu lite godare!

Fröken Dill sa...

Janssons frestelse är verkligen helt otroligt gott!
Tycker fröken Dill

Jesper sa...

Fröken Dill: Ja - visst är det fantastiskt. Å andra sidan - ansjovis, potatis, grädde... what's not to like, typ? :-)