En gång i tiden skulle jag göra hummersoppa i det kök jag jobbade då. Det var bara det att vi inte fick tag i någon hummer. Eller ens vettig hummerfond. Då föddes "köksmästare Värns falska hummersoppa", som sedan gjorts om och gjorts om till diverse såser. Det är ju så - man lär sig något och sedan kan man återanvända den kunskapen i andra projekt!
Och nu idag gjorde jag en pastasås lite på samma koncept. En lite lyxigare pastasås, med kräftstjärtar och räkor. Ungefär såhär:
(4 port):
50 g smör
1 dl (ungefär) vetemjöl
5 dl mjölk eller 3 dl grädde och 2 dl mjölk
½ dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
½ msk tomatpuré
Dill efter behag
Några sockerärter
Några kräftstjärtar
Några skalade räkor
Smält smöret i en kastrull eller sauteuse, och rör ut mjölet i fettet. Då det är en jämn smet häll mjölken (och grädden?) över smeten och rör ihop och låt koka upp till en jämn, vacker sås, under omrörning.
Smula i fiskbuljongtärningen.
Skvätt i vinet och tomatpurén och hacka i dill efter behag.
Låt koka ihop någon minut.
Precis före servering skär sockerärterna så smått du kan och ha i såsen, liksom kräftstjärtar och räkor.
torsdag, november 05, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar