onsdag, november 25, 2009

Grymt? Grisigt?

Såg givetvis också bilderna på TV igår från grisfarmen där grisarna stod i princip på varandra. Upprördes också över hur lite plats grisarna hade att röra sig på. MEN vad flera tidningar skrivit om är att grisarna äter på en död gris. Folk uttalar sig i media och flera kändisar talar nu med avsky om att de inte kommer att äta fläskkött mer. Och absolut inte ha skinka på julbordet. Flera upprörda artiklar har skrivits om att "fläsket kan finnas i din butik" (nähä? En av Sveriges första svinfarmare - en som levererar till bl.a. Scan är ju under lupp?)

Jag kliar mig i huvudet.

För - utan att vara expert på grisar, men hey - är det något att bli upprörd över? Ja - att bonden inte hunnit ta bort grisen, kanske, men grisar är väl allätare? De äter kött, fisk, grönsaker - ungefär som du och jag. De har precis samma matvanor som du och jag. Men ingen moral eller värderingar. Det betyder att de - precis som alla andra rovdjur och allätare säkert äter vad som finns till hands. Att de kanske tillochmed kan döda ett skadat djur för att få mat? Jag har bara ett kort ögonblick i min karriär matat grisar, på en "självförsörjande" gård på ett behandlingshem för missbrukare en gång i tiden. Där gav vi grisarna i princip allt som blev över från matborden. Grisarna åt - faktiskt - ALLT. (Någon som faktiskt KAN något om grisar får givetvis gärna skriva en kommentar!).

Vad jag upprörs över är hur vi människor är snabba till att döma och ge grisarna mänskliga egenskaper. Att lägga på dem ett "moraliskt ok" i stället för att ta reda på hur grisar fungerar. För visst är vi lika grisar (väldigt många procent av vårt DNA är gemensamt med just grisar), men vi ÄR inte grisar. Och de ÄR inte människor.

Idag skriver dessutom Aftonbladet att grisarna - som igår "avslöjades" som vanvårdade att det inte förekommit någon vanvård:

"...Under dagen har Svenska djurhälsovården varit och kontrollerat besättningen på Hultströms gård.

– Enligt djurhälsoveterinärens bedömning fanns det ingen vanvård, inga djur som utsatts för lidande, säger Jan-Åke Robertsson, vd på Svenska djurhälsovården.

Veterinärföretaget är ingen myndighet utan utför kontrollerna på kundens begäran. I det här fallet Lars Hultström själv.

– Vi kom fram till att många av de grisar som visats på bild var under behandling och i en särskild avdelning. De som var så allvarligt sjuka att de inte kunde botas med läkemedel avlivades. Hur många det var vet jag inte.

Såg ni några döda grisar?

– Nej, de var borttagna ur besättningen när våra medarbetare var på plats. Personalen hade redan åtgärdat det. "


Så - vanvårdas grisarna? Kanske? Jag vet inte? Är det onaturligt för en gris att äta på en annan död gris? Jag vet inte? Men det gör å andra sidan inte heller de som skrivit de här - nu uppåt 50 länkade artiklarna som handlar om "grisskandalen" i medierna heller?

Jag får helt enkelt ställa mig frågan i Thomas DiLevas ord: Vem ska jag tro på?--

Uppdatering - klockan 15:36 - har nu läst en annan bra bloggpost som ifrågasätter hur mycket olika skribenter (och djurrättsaktivister) faktiskt vet om grisarna man beskriver. - Tack Kryddburken.

Upddatering - klockan 18:47 - har nu läst en till bloggpost, den här gången från den mycket läsvärda Mat och Politik, där det bl.a. diskuterats just grisars naturliga beteenden... Enlightening!

Uppdatering - Klockan 22:45 - I expressen finns nu en artikel som länkas av en del bloggar, där flera bönder uttalar sig och faktiskt tycker att frågan diskuterats rätt okunnigt i media.

11 kommentarer:

Kryddburken sa...

Jag har också skrynklat hjärnan i denna debatt! Läs gärna om du har tid! Inressanta tankegångar du har iallafall, man måste ha en egen åsikt tycker jag och det är bra att det vinklas från olika håll! Ha en trevlig dag!

Jessika sa...

Utn att ta ställning i nån vanvård men jag läser en blogg där jag nyligen fick lära mig att grisar äter allt. Med betoning på allt. Glass, grönsaker, och ja, de tuggar på andra grisar. Kanske har vi glömt bort att djur är djur i någon sorts romantiserad disneyish-anda om djuren som vi i slutänden äter?

gitto sa...

Intressant inlägg i en infekterad debatt!

Jag håller med om att just kannibalstoryn är kraftigt vinklad, även om det tydligen är så att en gris ska vara rejält stressad för att äta på sina döda polare. Det är inte naturligt grisbeteende säger jag som är uppväxt med frigående och ostressade grisar för husbehov.

Men det värsta med svensk grisindustri är hur slaktpriserna pressats så att det är mycket svårt att överhuvudtaget få någon vinst i grisproduktion. Där ligger det verkliga problemet tycker jag.

Jessika sa...

Gitto: diskussionen om priser, och vad som betalas köttproducent/mjölkbonde/lantbrukare är en intressant diskussion. En mejeribonde får under en krona per liter mjölk. I affären kostar sedan den litern 7 kronor (ge och ta), ekologiskt lite mer. Om det var Arla som deklarerade att man tänkte höja priset för att betala mejeribonden mer. Självfallet ska de ha mer betalt, men vart tar de tar sex kronorna vägen mellan vad bonden de facto får och vad den säljs för i affären? Och köttet. Kött är numera så dyrt att jag tänker både en och två gånger. Och man får alltså 14 kr/kg. Hur går det till i det längre loppet?
Jag känner inte till mer av grisars innestående beteenden mer än att även under de bästa av omständigheter kan det ibland inte bli som man har tänkt sig. Men självfallet är det inte så kul att en gris tuggar på en annan gris oavsett anledning. Men ATT så kan ske och sker har man vetat sedan tidigare.

Jesper sa...

Gitto: Tack för informationen. Du vet bevisligen mer om grisar och hur de beter sig än jag - och diskussionen om pris på fläsk kontra grisarnas livskvalitet är en väldigt viktig diskussion. Tack för dina synpunkter.

KARLAVAGNEN sa...

Jag kan varmt rekommendera http://web.telia.com/~u44303286/ om du är neråt Skåne till. Ligger inåt landet mellan Brösarp och Degeberga.

Jesper sa...

Karlavagnen: Tack så hjärtligt för det fina tipset!

O. sa...

Allt annat osagt men visst sitter Hultström i styrelsen för AB Svenska Djurhälsovården..?

Cornucopia? sa...

Tack för ett nyanserat inlägg.

Jesper sa...

O. Jo, det tror jag stämmer.

Cournicopia? Tack.

K sa...

Gitto, du har fel om att bara grisar som är stressade av en eller annan anledning skulle äta andra skadade grisar. Helt fel och missledande. Alla grisar ger sig på och äter upp en skadad gris som inte kan försvara sig. Kanske ses inte det beteendet om man bara har ett par hushållsgrisar, men lyssna på vad den här ekologiska utegrisbonden har att säga.