onsdag, februari 28, 2007

Chokladnoja

Undrar om någon på SvDs matredaktion är gravid eller så, för nästan alla artiklar de skrivit de senaste veckorna handlar om choklad. Det började egentligen den 12 februari, med att en av medarbetarna på redaktionen skrev en krönika där han tyckte att det var lite nördigt vad chokladen hade blivit. Att det inte längre är bara godis, utan att man liksom skall göra det till någon slags avancerad njutning.

Sedan har det varit något nästan varje dag.Ibland något som sjunger chokladens lov. Och - mer sällan - något om hur choklad faktiskt skulle kunna bidra till sjukdomar. Från de senaste dagarna kan vi lära oss att choklad är bra för minnet och att inget värmer som varm choklad i vinterkylan.

Just att varmchoklad är poppis under vintern är kanske ingen nyhet för en som både har haft friluftsintresserade föräldrar och varit med i scouterna i en massa år och haft med sig varm choklad på nästan varenda skolutflykt jag kan minnas, men nu lär vi oss att även en kopp choklad skall vara finchoklad, minsann. Minst 70% cacao! Och gärna med en skvätt rom i.

Själv tänker jag bidra till chokladtrenden genom att ha med en av mina få egenutvecklade recept - min fruktat goda chokladmousse.Ni har hört myterna. Ni kan hjältesångerna. Ni VET hur god den här är. Här kommer den - moussen som tar alla rekord:


(10 port.)

250 g bitter, mörk choklad (gärna 70-80% kakao) för matlagning (Jag gillar Drostes)
2 ägg
1 dl florsocker
2 dl vispgrädde
rivet apelsinskal från en hel apelsin
en vanlig kaffekopp eller två espressokoppar mörkt kaffe (espresso/mocca)


Börja med att banka chokladen till små bitar (jag brukar ta chokladkakorna i folieinlägget och sedan slå dem mot arbetsbänken ett par gånger, så de ”smular” i själva folien och sedan varsamt öppna den) och lägg chokladbitarna i en kastrull. Gör i ordning ett baigne av en kastrull med sjudande vatten och sätt i chokladkastrullen i den, så att chokladen smälter långsamt, utan att bränna i kastrullen.

Under tiden chokladbaignet blir varmt vispar du ihop äggen tillsammans med hälften av florsockret ”pösigt” i en skål. Vispa sedan upp grädden i en annan skål. Grädden skall vara ”fast” eller nästan hård i konsistensen. Använd resten av florsockret för att få rätt konsistens och smak på grädden.

När chokladen är smält, häll chokladsmeten i äggskålen, använd en slickepott för att få ut all choklad. Vänd i grädden i chokladmoussen, vispa lätt tills allt fått en jämn färg och konsistens. Vänt till sist i apelsinskalet och kaffet.

Häll upp i portionsformar/glas/muggar och ställ i kylen i minst 2 timmar före servering. Garnera med vispad grädde, siktad kakao och citronmeliss.

3 kommentarer:

Omar Ud-Din sa...

Jorå, har skrattat mig harmynt åt allt från kockskolans patisserielärare och "no mas trabajo para ti". Har med andra ord läst Kitchen Confidential.

Läste den så liderligt långsamt att Escoffier är den "rätta" källan till fransk matlagning. Men, men... ska fortsätta svetta mina kursböcker inför morgondagens religionstenta.

Anonym sa...

God chokladmousse!

Anonym sa...

bouhoou! jag följer din blogg men du skriver ju inget längre!! jag e helt värdelös i köket och uppskattar alla enkla tips du skriver om. iallafall, grym blogg. mkt bättre än massa annat jag sett!

/mica