måndag, februari 12, 2007

Post 100.

Jo, faktiskt. Det här är den hundrade posten på "krubb". Man skulle kunna tro att det hunnits med fler, men eftersom jag helt saknar inspiration ibland och bloggen då tillåts förfalla helt har det inte blivit fler än 100. Samtidigt känns det bra att det i alla fall blivit 100...

Känns i och för sig inte som om det är dags för snittar och champagne riktigt än, men ändå, på något sätt - lite kul.

Fick en fråga härom dagen om varför det inte är mer bilder på min blogg. Sanningen att säga så är jag värdelös på att fota mat. I samma mail (som kom från en fattig student) frågade om bra recept på billig mat, så här kommer mitt kanske allra billigaste recept på god "bistromat". Just det här receptet publicerades första gången på min saligen insomnade hemsida...
Traditionell löksoppa:Du behöver (för 4 portioner)
2-3 större potatisar
2 gula lökar
3-4 schalottenlökar
1,2 l god buljong (gärna hemkokt)
1 platta smördeg (färdigköpt eller hemvikt)
200g riven god ost
3 dl vitt vin (eller winborgs vita matlagningsvin)
smör för stekning
Rosmarin
Dragon
Salt och peppar


Gör såhär:
Börja med att skala och hacka lök och potatis. Hacka löken tämligen fint (kanske ett par milimeter i diameter) och potatisen i lite större (en halv centimeter?) bitar.
Svetta sedan löken i smör och med en ganska schysst nypa salt (gärna flingsalt) i en sauteuse eller en schysst tjockbottnad panna. Löken skall bli mjuk, men inte ta färg.
Deglassera pannan med en skvätt vitt vin för varje gång du häller över löken i en större kastrull med buljong. Häll i vinet i kastrullen.

Gör sedan samma sak med potatisen. Mal lite svartpepper över potatisen innan du deglasserar pannan. Potatisen skall bli lite mjukare, men definitivt inte ta färg. Du kan behöva reglera värmen på din spis.

Låt soppan koka ihop sig i ungefär 40 minuter till en timma, utan lock. Häll på mer vatten efterhand. Smaka av med salt och vitt vin.

När soppan börjar kännas klar tar du en ganska stor nypa rosmarin och lite dragon och rör i soppan. Låt koka med i några minuter. Smaka av med salt och rosmarin.

Nu är soppan egentligen klar, och en vanlig vardag, till lunch eller om du gör storkok med soppa till ett antal lunchlådor eller så så är soppan i det här läget helt klart ätlig, utan att man daddar mer med den. Servera med lite riven ost, t.ex. eller krutonger och du är "hjälten av grytorna" i kvarteret. Vill man snajda ännu lite till så kan man köra följande steg också...

Häll upp soppan i portionsskålar eller tallrikar. Kavla ut smördeg tunnt och spänn som ett täcke över skålen/fatet. Strö lite riven ost på och sätt in i en varm ugn (225 grader) i ungefär 5 minuter, tills smördegen blivit "gyllenbrun" och osten börjat smälta ned i soppan.


Voila! Bon appétit!

3 kommentarer:

Anne sa...

grattis till hundra! Och trevligt med bild :)

Jesper sa...

Tack så järtligt. Och tack så hjärtligt. Du måste lägga ned jättemycket tid på din blogg - som har vackra bilder vaje dag?

Anne sa...

Egentligen inte.. jag tar ju bilder varje gång jag lagar mat, det blir en rutin det med. Sen tar det förstås lite tid att redigera, lägga upp och fippla, men förvånansvärt lite ändå. Själva fotandet går FORT - ibland undrar jag om bilderna skulle bli sådär värst mycket bättre om jag fotade i en halvtimme istället för i två minuter. (Men då blir ju maten kall.) :)