lördag, februari 24, 2007

Nygammal klassisk ungkarlsmat.

Jag tror att det finns ett samband mellan orden "husmanskost" och "husliga män" eller karlar som helt enkelt behövt ta hand om sig själva. Husmanskost för mig är käk som är såpass enkelt att laga att nästan vem som helst, i en situation, där man MÅSTE laga mat själv, kan greja att replikera receptet, och nästan hur det än går få fram något som i alla fall är ätligt och utan att bränna ned köket på köpet.

Jag är gräsänkling.

Det betyder i praktiken att jag käkar framför TV:n och inte satsar någon vidare energi på att vara varasig kreativ eller speciellt utvecklad i matlagningen.

Idag blev det en gammal klassiker, som jag VET känns lite "ungkarlsmat", men som jag faktiskt tycker är förfärligt gott. En sådan där tallrik man kan njuta av, fastän man är ensam. Något som känns nästan lite "skämmigt" att äta när andra är med.

Sill och potatis. Med gräddfil och dill.

Jag skivade idag potatisen före jag kokade den, så att det kokade fort (man är ju hungrig!). Sedan blev det några filéer ur coops "anjoviskryddad sill" på burk. Jag lägger upp mina potatisskivor, så att det nästan ser ut som en tallrik nachos, för jag tycker att det är lättare att äta då. Och så ser det snyggare ut. Jag lägger sillfileerna lite huller om buller ovanpå. Sedan fram med gräddfilen (creme fraiche går också bra!) och "klutta ut små lyxiga kluttar över hela grejen. Så hackad dill ovanpå för att dels få något grönt på tallriken och dels för att det är så himla gott till potatisen.

Tillagningstid: Vet inte. Potatisen tog kanske 12 minuter på spisen. Resten tar bokstavligen två minuter att få till.

Jag käkade med en av zeunerts-mustarna från igår och en bit lite för torrt rågsiktsbröd från tidigare i veckan och var alldeles, alldeles genomlycklig inombords.

Mat behöver inte vara mer komplicerat än såhär, när man är gräsänkling!

2 kommentarer:

mackan sa...

Som gräsänkling måste du ju fatta att det ska vara gräslök i det där receptet också. Fint skuren (en gånger en molekyl) gräslök sprinklad över gräddfilen. Dillkoka potatisen och garnera med en färsk dillvippa om du vill lyxa, men sill utan gräslök - barbar! ;)

(Säger killen, vars senaste likhet med att "kocka" var att grilla korv till Frukostklubbsglina... Läs här och här (jo, det blev en helsida i Sydsvenskan av det ;) )

Jesper sa...

Barbar? Tack. Jag tar det som en komplimang. För killen som velat styra sitt eget piratskepp eller vara viking känns det rätt bra.

Korvgrillning är förresten en viktig syssla, som skall tas med största allvar.