söndag, februari 11, 2007

Ur led är tiden...

Grattis storasyster!

Var på födelsedagsfest igår. Stoerasyster fyller idag, men vi firade igår. själva festen var på medeltidskrogen sjätte tunnan (på stora nygatan i Gamla stan). De har ett koncept kring hela restaurangupplevelsen som bygger på någon slags medeltidstema.

Varför kallar vi förresten vissa tidsepoker för "ålder" medan vi kallar andra för "tid"? Vi säger t.ex. Stenåldern och järnåldern, men "medeltiden" Det borde ju heta "medelåldern" om man vore konsekvent? Då hade det ju passat extra bra nu, när storasyster så blir "vuxen". :-)

Nåväl - Det här med medeltidskrog, då. Jag vill börja med att säga att jag tyckte festen i sig var trevlig. Att sällskapet var bra och att initiativet - att träffas ute på en restaurang - är lsande. Ni hajar nu att det hänger ett ord på tre bokstäver i luften, så här kommer det: MEN

Alltså. Medeltidskrog. Man gör ett koncept av att t.ex. gästerna skall äta med kniv och sked och torka sig på bordsduken, använda skålar och krus av medeltida mått och form etc. Sedan berättar man att man t.ex. inte serverar med gaffel för det fanns inte på medeltiden. Eller att man inte har kaffe, för det fanns inte på medeltiden, eller att.... Ni hajar. Man vill vara rätt "medeltida".

SAMTIDIGT är man INTE det när man lagar maten. Maten som kommer in är först någon slags carpaccio på gravad älg, med västerbottenost, råröda lingon och lökmarmelad. Jättegott. Men inte medeltida. Och eftersom det serveras i en skål och skall ätas med medeltida bestick blir det hela lite... .. .. . krångligt. Onödigt krångligt, faktiskt.

Till varmrätter serveras en vegetarisk, mycket god paj med bl.a. svamp och lök i, varmrökt lax med romsås, ugnsrostade rotsaker och en hel, honungsglacerad, grillad kyckling. Dessa serveras med EN sked och EN kniv att ela upp, lägga upp och portionera rätterna (varje "paket" tänkt till ungefär 5 personer). Missförstå mig rätt. Maten är helt ok. Käket är bra, ser läckert ut när det kommer, men när man inte kan lägga upp det utan att det ser ut som de värsta scenerna ur "dawn of the dead", när man inte kan hålla i någon kyckling medan man trancherar den osv tänker man (eller i alla fall jag) - "Varför"? Jag HAJAR hela den här grejen med medeltidskök, men allvarligt - om maten inte är medeltida (romsås av creme fraiche? Potatis? Honungsglacerad kyckling i Sverige? Varmrökt lax? Paj med svamp?) blir hela grejen lite... .. . tillgjort.

Under varmrätten bjuds det emellertid på lite gyckel och renässansmusik, framförd på säckpipa, bl.a. kul.

Till desert var det äppelpaj med kanel, hallonsylt och vispad grädde. Återigen serverad som "kollektiv" och med sked i stället för med kniv eller tårtspade...

Ja, jag vet - jag är neggig. Visst. Käket är bra. Miljön är fantastisk. Folket som sjunger och spelar och blåser eld gör sitt till att det ges en "genuin" stämning. Sällskapet är helt fantastiskt bra.

Men jag känner mig lite... .. . jag vet inte.... som att jag inte är i medeltiden, utan som om jag tittar på typ Ivanhoe på TV på nyårsafton. Det bir liksom lite plastigt. Jag blir irriterad över att det blir så inkonsekvent genomfört. Så... Wel... Sjätte tunnan hamnar inte på min lista över "favoritkrogar" fastän käket är bra, fastän miljön är jättebra, fastän servicen är ok och underhållningen helt suverän. Jag blir irriterad över att behöva äta med sked och kniv och tranchera kyckling utan gaffel bara för att "det var så på medeltiden" när inte maten själv är medeltida.

Så. Nu har jag fått det ur mig.

------

Läste förresten på Ragazze (Som jag VET nu alltså får två dagars "reklaminslag" i rad här på krubb) att en av tjejerna tagit beslutet att inte köpa en sådan där espresso-kanna eller moccabryggare att ha på spisen.

Fel val.

Jag har haft min i kanske 5-6 år och har gjort formligen tusentals koppar i den och hajar inte hur jag klarade mig utan en tidigare... En moccakanna tillhör helt enkelr - tillsammans med en vettig stekpanna, kockkniv, skärmbräda och pastakastrull - grundutrustningen i ett fungerande kök. Basta. :-)

1 kommentar:

Emanuel Karlsten sa...

Hjälp vad det vattnas i munnen när du beskriver maten. Jag tycker du gör formidabel reklam för restaurangen! Inte tvärtom =)