torsdag, februari 01, 2007

Trubbeltorsdag

Blogger har varit trasigt idag. Och med det flera av de bloggar jag läser. Både favoriterna Anne's food och The Kristen Upplevelse har varit onåbara. Och Krubb. Illa, illa.

Men jag nådde i morse Mackans blogg på Blod och Eld och läste det glada, efterlängtade inlägget om hans nya novell och läste den givetvis med en gång. Tycker själv att den är jättebra. Den är fantastiskt bra researchad, rent vetenskapligt också (medan den inte är det när det gäller restaurangerna i den - det finns inte längre någon riktigt bra italienare i Gamla Stan, sorry! :-) ) För alla oss som gillar blod- och inälvsmat är den definitivt något att läsa!

En annan grej på torsdagar är ju min trumskola, som nu börjat igen. Det är jättekul. Idag när jag kom till kåren, där vi lirar, var det emellertid strul med elen, så det tog ett tag innan vi kom igång igen... Vi fick till sist igång allting igen, men det blev lite sent.

Att ha börjat med trumskolan igen kräver ju att man köper trumstockar åt sina elever. Jag brukar köpa det billigaste jag kommer över och har nu hittat ett märke där jag får fem par för hundra spänn. Var och köpte dem på Jam och kom då fram till att jag EGENtLIGEN verkligen BeHÖVER ett av deras nya eagle-trumset. De var fantastiskt fina. Det i rosewood-finish var så vackert...

Nåväl. Mackan skriver ju vidare och behövde tydligen någon slags uppslag på käk att laga på spritkök, så jag får väl ta några gourmettips, här.

Egentligen kan man börja med att fråga vad förutsättningarna är - skall maten bara kunna lagas på spritkök, eller måste den släpas runt i naturen i några dagar först? Har man tillgång till färska råvaror som fisk7kött/ägg osv? Är det ok att använda "halvfabrikat" eller konserver?

För att ändå komma med någon slags "det här skulle inte skämmas för sig på en gourmetkrog" fastän "det är lagat i naturen" och i någon slags "värsta tänkbara scenario, rent matmässigt - är maten packats i en ryggsäck i flera dagar" kommer här en meny jag faktiskt kört - för att fira bestigningen av Sylarna - under trippen dit 2005:

Förrätt:
Foie Gras på hällbröd, med balsamicovinägerreduktion och hjortron
(kräver öppen eld, för att baka hällbröd - degen görs som pinnbröd - i vårt fall förberedda påsar med mjöl, salt, bakpulver och socker som sedan bara blandades med vatten och plattades ut på stenar kring elden. Det jäser och gräddar samtidigt!) och någon slags vettig kastrull att koka ned balsamvinäger (som medtogs i liten plastflaska av typen "resekit") och socker till en god sirap att ha på. Hjortronen rördes bara, med lite socker, i samma kastrull, när vi ripplat över "sirapen" över den konserverade ankelevern, på hällbrödet...

Varmrätt:
"Tryffelrisotto" (Denna kan ju kompletteras med någon slags animaliskt protein om man t.ex. fiskar eller jagar när man lagar det här).
Risottoris förbereddes hemma, tillsammane med torkade grönsaker och torkad svamp (som man kör i ugnen hemma, på låg värme, men tills de är torra). En buljongtärning, en skvätt vitt vin (om man har) och så vatten. Vi hade inget vin, men hade med oss sådan där "torkad parmesan" - du vet - sådan där "sågspån"? Det funkade utmärkt att reda sin risotto med (och den går utmärkt att laga på spritkök). Man måste bara röra i den ordentligt, men en vanlig sked ur fältbesticken gör susen. Enkel och fantastisk god mat. Tryffeln, då? Vi "fejkade" den, genom att torka murklor bland svampen och sedan hade med oss några droppar tryffelolja i en sådan där plastflaska jag redan berättat om. Givetvis läggs risotton upp ståndsmässigt på tallriken i en liten "puck" i det här fallet formad med en bit av papprullen till muggpappret... En kvist av ljung fick agera dekoration på tallriken.

Dessert: Deesserter är svåra att få till så att de blir såpass snygga som man vill ha dem när man är ute, men vi hade färska hjortron som vi hade i blå bands "vanilj och hallon"-soppa. Det var väldigt gott, men inte alls så snyggt som de övriga rätterna. här kan man säkert baka något i någon improviserad ugn eller så, men vi gjorde inte det då...

Har det gett några uppslag? Finns det andra hänsyn? "Gourmetmat" för mig är kanske inte egentligen "mat som måste vara jättesnygg" i naturen, utan mer "väldigt, väldigt god mat". En färsk fisk, med salt och smör, grillad i folie på öppen eld - vad mer kan man begära?

6 kommentarer:

Mackan sa...

Stort tack! Otroligt bra :) Precis vad jag letade efter, faktiskt.

Antagligen är jag otroligt genomskinlig när jag ställer mina frågor ;) Konserver är OK, färska råvaror är det inte, på samma sätt. Det hela utspelar sig i en stadsmiljö efter att elen försvunnit. Inte så lätt att jaga (utom typ duvor, kanske?) eller fiska, alltså.

Hur länge lever förresten humrar utanför akvarier? Kan de gå upp på land? Har ett uppslag till en sjukt rolig scen i berättelsen, men det går inte att ha med om hummern redan är död :)

Jesper sa...

Humrar kan klara sig länge på land. De är växelvarma djur, så de är inte speciellt "aggresiva" på kallt underlag, varför man på fiskrestauranger och så har dem på is, när de lever. Man har bäst ihjäl dem i matindustrin genom att antingen klyva huvudskölden på dem, genom att sätta spetsen på kniven i "krysset", eller att koka ihjäl den.

Humrar slåss dock tämligen bra om man inte ganska omgående "tar hand" om dem.

En hummer på is överlever lätt tills den svälter ihjäl, efter någon vecka. Ungefär som musslor med andra ord. Fast våldsammare.

Mackan sa...

Och du - du antar bara att novellen utspelar sig i nutid, va? För nog har det funnits en bra italiernare i GS under 2000-talet? (Men visst är det påhittat... Funderade ett tag på att kalla stället för "Trattoria Milanese")

Emanuel Karlsten sa...

Ahh! det var därför. Jag kom inte in på din blogg heller! Det verkar vara något allmänt fel på hela blogger... Tråkigt.

Grymma recept!

Emanuel Karlsten sa...

Har du sett dethär?
http://matblogg.se/archives/2007/02/01/matbloggspriset-ni-ar-bast/

Jesper sa...

Emanuel. Ja. Jag var inte med det här året heller... :-(