fredag, februari 23, 2007

Must

Tänker på ordet "must" och filosoferar fritt kring det. Detta för att jag köpte just must på Konsum, eller förlåt - det heter det ju inte numer - coop extra, heter det ju, här i Ominge. De har "rea" på julens must och jag köpte två flaskor av zeunerts som jag tycker är helt fantastisk. Jag har skrivit om det tidigare, men jag hittar inte länken nu, för att lägga upp den här igen, så ni får helt enkelt stå ut med mitt tjat - Zeunerts julmust KNÄCKER. 'nuff said.

Lisa Förare Winbladh, däremot har - som det heter - 'tappat musten' efter att tydligen ha blivit hårt behandlad av förlagsvärlden. Det är givetvis tråkigt och jag kan inte göra annat än att skriva att jag förstår vad hon menar.

Ordet "must" betyder ju också "måste" på engelska och eftersom jag nu skriver om det på min blogg kommer det säkert komma en massa engelsktalande och läsande till min blogg. Den har formligen "exploderat" vad det gäller läsekretsen under de senaste veckorna och jag har. på bara två veckor, fått mer än 3 gånger så många läsare som jag hade under hela januari! I tisdags var första gången som jag hade fler nya besökare än återkommande, men då var det faktiskt 51% nykomlingar. Välkomna.

Om något kan sägas vara "mustigt" så är det väl riktigt välkokta grytor. Såg på TV4+ på "vad blir det till mat" igår, där det gjordes min gamla favvisgryta "boeuf bourguignon". Mustigare än så blir det inte.

Det här receptet skrev jag för några år sedan, till Locus, där det normalt sett inte finns möjlighet att låta grejerna stå och koka i flera timmar och sedan stå och vila över natten, men det är fortfarande VÄLDIGT gott. Check it out.


Boeuf Bourguignon – fransk traditionell köttgryta. (4 personer)

400g Grytbitar, gärna av högrev
100g Rimmat sidfläsk
6-7 Schalottenlökar
Smör till stekning
Kalvfond (gärna hemkokt)
4 dl Rött vin till matlagning
2 Morötter
Champinjoner (efter behag)
Apelsinskal (efter behag)
Lagerblad
Potatismjöl och vatten till redning
Coloritsoya (vid dålig färg)
Spiskummin
Salt och peppar


Gör såhär:
Börja med att skala av det yttersta skiktet av apelsinskalet med en potatisskalare . Trä upp detta på en tandpetare eller cocktailpinne.
Skala och finhacka schalottenlöken och låt den svettas i smör i en stekpanna eller sauteuse. Häll sedan i en gjutjärnsgryta och låt vila medan du tar hand om köttet.
Putsa och ev. skär upp köttet i fina bitar. Bryn dessa hela vägen runt om och lägg köttet i grytan tillsammans med schalottenlöken. Ställ grytan på den varma plattan. Häll över vinet och kalvfond. Slanta under tiden upp morötterna och tillsätt dessa i grytan efter ungefär 20 minuter.
Tillsätt spiskummin och apelsinskal efter behag. Släng i några lagerblad.
Kvarta champinjonerna och stek dessa i smör och salt.
Stek fläsket och lägg sedan detta på en bit hushållspapper för att rinna av.
Tag ur apelsinskal efter c:a 40 minuter. Red grytan med potatismjöl och vatten. Smaka av med salt och peppar.
Om färgen på grytan är grå eller i övrigt oaptitlig kan detta avhjälpas med lite coloritsoya.
Vid servering – strö över champinjonerna och fläsket. Dekorera gärna med något kryddgrönt, som rosmarin.

Tips: Grytan serveras traditionellt sett faktiskt till potatismos, vilket är gott, men har man inte tid eller ork till detta kan man tärna ned potatis i grytan självt, ungefär samtidigt som morötterna. Då blir grytan betydligt ”matigare” varför portionerna ovan kanske bör justeras något.

1 kommentar:

Björn sa...

Kan ju nämna att även Coop Forum reade ut sin julmust i dagarna. 9,90kr backen för Apotekarnes. Det resulterade i att en viss kårförening på en viss teknisk högskola införskaffade 45 backar av denna ädla brygd och med lite tur räcker dessa flaskor fram till påsk...

/Björn