tisdag, februari 27, 2007

Idag börjar bokrean

Mackans gamla kökskollega Omie (som Mackan dessutom lagt epitetet ”my homie” till…) hörde av sig med frågor om vad man skall handla på bokrean. Grejen är att Omie är student och – antar jag – inte har jättemycket pengar över till att köpa många dyra böcker för. Några pärlor från bokrean efterfrågades alltså.

Jag har själv inte hunnit kolla så mycket, men jag har sett några böcker som jag själv antingen äger eller vill ha, på rean, så här kommer mina säkraste köptips:

Anthony Bourdains franska kök

Allt av Bourdain är bra. Jag själv fick den här för ett tag sedan i present och det är en av de roligate kokböcker jag läst. Den finns nu på rean på svenska och är – även om språket förlorar lite av sina nyanser i översättningen, riktigt, riktigt bra. Tänker du köpa EN kokbok på rean: köp den här! Tänker du köpa en bok fransk matlagnin: köp den här! Gillar du som jag Anthony Bourdain: Köp den här! Tycker du att det är itnressant att se ”bakom kulisserna” i ett professionellt kök: köp den här! För att vara riktigt, riktigt tydlig: KÖP DEN HÄR BOKEN!

Två böcker som jag själv inte äger, men som jag funderar på att skaffa för att de är på rea är Nils-Emils matminnen och Streetfood av Marcus Samuelsson. Samuelssons för att det känns modernt och snyggt och samtidigt utan några större pretentioner. Mat som man kan äta med händerna är alltid bra! Nils-Emils för att han är kungen av husmanskost.

Läste att både DN, Ragazze och flera andra redan har rekommenderat de här böckerna, men de är mina starkaste stalltips.

4 kommentarer:

Anonym sa...

mina tips till dig,Harold mcgee "on food and cooking",otroligt intressant bok som man kommer att återkomma till i många år.om du gillar bourdain så kan jag varmt rekommendera bill bufords "heat" en smart och rolig insyn i vårat yrke.Heston blumenthals senaste "in search of perfection"tycker e en annan bok som verkligen sticker ut från mängden.Är man intresserad av nyskapande italiensk mat så kan jag rekommendera Mario Batalis "Babbos" eller giorgio locatellis "made in italy".

Jesper sa...

Kul. Bra. Tack för alla tips. Jag tror att Omie också kommer att gilla dem... Än en gång, tack för tipsen.

Omar Ud-Din sa...

Tack för tipsen! Det blev Samuelssons "Streetfood" (mest för att den såg fin ut) och Bourdains "..franska kök". Den senare visade sig vara stukad på samma sinnessvaga sätt som hans biografi (?) och gissningsvis allt annat. Mer om det i nåt framtida inlägg.

Jesper sa...

Omar: Cool. Skriv något om det och maila mig eller något, så länkar jag det härifrån. Själv har jag inköpt Nils Emils matminnen (eller rättare - jag skickade Mor och Far på stan för att köpa den åt mig), men jag har inte hunnit kolla i den än...