torsdag, maj 17, 2007

Ibland känner man sig mer som kock än annars...

Har haft ett par dagar på joobbet när det gått "bättre än vanligt" med allt. Det har gått bra att laga maten, bra att planera framåt, jag har haft bra "rytm" i beställandet och det känns helt enkelt som om man har "ankorna på rad".

Dessutom har jag lagat "riktig mat". Som i tisdags, då jag gjorde ugnsstekt lax med hollandaisesås. Från grunden. Börjandes dagen med att filea och finsskära lax, kläcka och skira ägg och göra reduktion på vinäger, bouquet garni av lager, timjan och vitpeppar, lök, citronsaft och vitt matlagningsvin.

I onsdags började jag dagen matt koka ned en fond och sedan klarifiera den (med äggvitorna från äggen från dagen innan). Fonden användes sedan till gräddsås. Riktig gräddsås.

Maten är på riktigt. Från grunden. Det är då man mer känner sig som "en förvaltare av kunnande tradiotion och handlag" än "matlagare undvikandes matförgiftning hos gästerna". Det är då man inser att man valt rätt väg här i livet, att kockandet faktiskt ÄR världens bästa yrkesval och att jag trivs i kök där jag har tid att koka fond och röra emulsioner.

Och att det är kul att laga mat till barn som uppskattar vad man gör.

2 kommentarer:

Hemliga kockan sa...

Tack för att du bloggar, jag gillar verkligen allt du skriver! Du är raskt tillagd på min lista över måsteläsning.

Jesper sa...

Hemliga kockan: Det var snällt skrivet. Jag läser din blogg också ibland (jag tror att jag blev tipsad om den av någon annan matbloggare, men minns inte vem nu). Den går inte av för hackor! Tack igen för de snälla orden.