fredag, maj 18, 2007

"America bistro style hell hot 'nosebleed chicken'"

Har gjort min kycklingspecialare idag. Det hela började egentligen med att vi hade kyckling kvar från härom dagen som jag var tvungen att göra något kul med. Kom på min gamla kökslärare - Alex Nilsson (Ja, DEN Alex Nilssons) gamla "american bistro style hell hot chicken". Han gör den med smör, tabasco och nästan inget annat. Jag har petat lite i originalreceptet och förfinat det, lagat igen, förfinat det igen, lagat igen, förfinat det igen och har idag en egen signaturrätt som jag brukar kalla "nosebleed chicken".

Det är kyckling. Het kyckling. Så het att du känner det i bihålorna redan vid första tuggan. Den skal lkännas lite som en svensexa där polarna matchat dig mot Paolo Roberto, och han har en dålig dag.

Samtidigt måste det ju vara ätligt. Så. Well... Här kommer i alla fall receptet:

Du behöver:

50 g smör
Några goda bitar kyckling, gärna klubbor eller vingar, som har ben och smakar mer.
Ett par gula lökar
En halv dl balsamvinäger
1 msk sambal oelek
½ dl ketchup
En rejäl näve socker
Lite salt, paprikapullver och gärna en hackad vitlöksklyfta eller två om du har.

Gör såhär:


Finhacka löken och svetta den i smöret i en panna. När löken börjar mjukna, lägg i kycklingbitarna, ha gärna på lite paprikapulver.
När kycklingen börjar få lite färg, häll över balsamvinäger, sambal och ketchup. Se till att "coata" alla bitar ordentligt.
På med socker och låt sedan stå och puttra under lock i sisådär 15 minuter.
Smaka av med salt och vitlök.

Vingar funkar bra som förrätt, för sig själva. Klubbor kan du servera till pommes, ris eller varför inte en kul potatissallad, nu i grilltider?

Inga kommentarer: