lördag, maj 19, 2007

Fläsk och honung är kompisar

Kompisen Lars med flickvän har varit här. De kom sent igår kväll, eller i naatt kanske man skall säga, och skule vidare idag, på eftermiddagen, men vi hann i alla fall träffas och umgås lite. Mysigt.

Inte helt överraskande umgås vi ganska bra över mat. Så också idag.

Jag hade egentligen bestämt mig för att grilla idag, men det blev till sist såpass dåligt väder att grillandet fick flytta inomhus och förvandlas till ugnsstekandes i stället. Gjorde till sist några grillränder på grejerna medelst grillpanna i alla fall, så det i alla fall såg grillat ut.

Det blev kotlettrad, som jag först skar i vettiga bitar, sedan gjorde en "rub" på ketchup, honung, rosmarin, vitlök, liquid smoke, salt och saturnus whiskyessens. Givetvis går det bra med någon billig whisky i stället, ifall man har någon hemma.

Så "rubbar" man köttet och låter det gärna stå i kylen och gona till sig ett tag. Så blev det sås på samma ingredienser. Och grädde. Började med att svetta lite (en hel del faktiskt) lök och vitlök i en panna. Hällde rub-grejerna över och lät koka ned en stund. I med lite god oxfond, sedan avsilning av hela kalaset.I med grädde. MAssor av grädde. Riktig grädde. Så fick det koka ned medan köttet gick färdigt.

Till detta serverades bakad potatis, vilket visade sig vara ett felköp, eftersom de inte blev klara på typ två timmar på 200 grader i ugnen.

Det blev "GI-måltid med kött och sås och MASSOR av god sallad med avocado, paprika, tomat och god dressing.

Hann i princip äta färdigt och vinka av gästerna innan Manne ringde. Han hade glömt bort "sitt" fantastiska recept på fläskfile. Ni minns - impa-på-mormors-filén?
Reflekterade ett tag över att jag faktiskt när jag gjorde det receptet åt honom också tänkte i termer som "honung och tomatpuré" till fläsk. Det gör sig himla bra, faktiskt.

När ajg sedermera ringde tillbaka till honom hade det fixat sig. Kanske hade han fått hjälp av mormor? Jag lägger i alla fall upp Emanuels bild på hur bra det blev förra gången.

5 kommentarer:

Emanuel Karlsten sa...

Det gick bra även denna gång! Du rockar!

Anne sa...

Åh, det lät supergott. *sparar*

Jesper sa...

Manne: Vad bra! Hur fick du tag på receptet förresten?

Anne: Jo, det är kanonsmaskigt. Kanon till grillen, faktiskt. Nu fick jag ju fejka. Tack käre Gud för uppfinnaren av "liquid smoke".

Emanuel Karlsten sa...

Precis som du trodde - från mormor =)

Lagers tabberas sa...

Jag gillar det där uttrycket "rub". Betydligt bättre än "glaze" som eg. mer hör ihop med begreppet glättad. Men rub är ju engelska för gnida.
Finns det då inte ett svenskt uttryck?
"Ösa" - har vi ju använt förr, men det stämmer ju inte med handlingen i det här fallet "Marinad" är ett försvenskat låneord men gäller för blöta att lägga saker i att ta till sig smak.
"Gnidd" efter gnida kanske?
Låter inget gott!